Hij wil maar niet slapen

Wil jouw kleine uk maar niet slapen? Doet hij daardoor overdag vaak vervelend? Het slaaptekort veroorzaakt een vermoeidheid die op zijn beurt dan weer het in slaap vallen bemoeilijkt. Jij voelt je ongerust en schuldig. Een paar tips.

Hij valt maar niet in slaap

Vanaf 6 maanden slaapt je baby minder en minder overdag. ‘s Nachts neemt de slaap toe. Op drie maanden slapen ze ongeveer 9 uur per nacht en 12 uur tussen de zes en twaalf maanden. Vaak kunnen baby’s niet inslapen omdat ze hun ‘slaaptrein’ gemist hebben.

Daarom is het belangrijk om op de tekenen van vermoeidheid te letten: in de ogen wrijven, rode wangetjes, op het duimpje zuigen,… Leg hem zo snel mogelijk in zijn bedje wanneer je dit merkt. Laat hem niet in je armen in slaap vallen. Zorg er ook voor dat hij kan rondkijken in zijn bedje.

Hij wordt vaak wakker

Vaak worden kleintjes even wakker wanneer ze van de ene slaapcyclus naar de andere overstappen. In feite worden ze niet volledig wakker. Maak hem dan ook niet wakker door hem in je armen te nemen of een flesje te geven. Een geruststellende hand is vaak al voldoende.

Hij weent ‘s nachts vaak

Is hij vaak ‘s avonds ontroostbaar? Dit is een normale fase van hyperactiviteit. Een badje geven, het licht dimmen, een zacht muziekje opzetten,… dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die hem tot rust kunnen brengen. Het proberen waard, toch?

Partner Content