Hoe herken je hand-, voet- en mondziekte?

Vooral tijdens de nazomer en in de herfst is het uitkijken voor hand-, voet- en mondziekte. Deze ziekte is nog niet zo bekend en gelukkig vaak onschuldig. Maar hoe herken je ze en hoe kan je kind ermee besmet geraken?

Wat is de hand-, voet- en mondziekte?

Hand-, voet- en mondziekte is een onschuldige infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Deze virussen zijn meestal erg besmattelijk, maar niet iedereen wordt ziek na besmetting. (Ongeveer 1 à 2 op 10) Het virus kan worden verspreid door middel van het vocht uit de blaasjes en via de lucht vooral door hoesten. Of soms kan het ook worden overgedragen door de ontlasting. Hand-, voet- en mondziekte komt vooral voor bij kinderen onder de tien jaar. Het is vooral uitkijken in de nazomer en de vroege herfst. De eerste verschijnselen van de ziekte duiken meestal op drie tot vijf dagen na besmetting.

Wat zijn de verschijnselen van hand-, voet- en mondziekte?

Je herkent de ziekte aan kleine rode plekken en blaasjes (van 2 tot 5 mm groot) aan de binnenkant van de mond, bij de lippen, aan de binnenkant van de vingers, op de handpalmen en de voetzolen. De blaasjes doen geen pijn en jeuken niet, maar die in de mond kunnen zich verder ontwikkelen tot pijnlijke zweertjes. Je kind kan ook lichte koorts krijgen en last hebben bij het slikken of misselijk worden. Vermijd zure drankjes zoals vruchtensap, want die maken de pijn erger. Na een week verdwijnen de blaasjes op de handen en voeten vanzelf, net als de koorts. De blaasjes in de mond kunnen nog een paar weken blijven zitten, maar verdwijnen uiteindelijk ook. Als je kind de ziekte één keer heeft gehad, is hij er de rest van zijn leven immuun voor.

Aarzel niet om uw huisarts raad te plegen. Zeker wanneer je kind minder drukt dan normaal, erg ziek is, suf wordt of blijft huilen bel je best de dokter.

 

Partner Content