Getty Images

Hoe kies je de juiste borstkolf?

Een kolftoestel is handig als je na je zwangerschapsverlof opnieuw aan het werk gaat of als je kindje om de een of andere reden niet rechtstreeks aan je borst kan of wil drinken. Maar waar hou je best rekening mee als je een borstkolf wilt kopen? Wij geven alvast enkele tips.

Sommige zwangere vrouwen zetten liefst zoveel mogelijk op hun geboortelijstje. Ook een borstkolf. Toch is het vaak beter om daar nog even mee te wachten. Pas als je kindje er is en je zicht hebt op je situatie kun je een goede beslissing nemen. Het is natuurlijk wél een goed idee om alvast wat informatie in te winnen en te bekijken welke verschillende borstkolven er zijn.

Borstkolf huren

Een borstkolf aankopen is een serieuze investering. Daarom beslissen veel jonge moeders om eerst een kolf te huren om te zien of ze kolven prettig vinden. Een kolf huren is ook een goed idee als je je borstvoeding op gang wilt krijgen of als je kindje in het ziekenhuis moet blijven terwijl jij al thuis bent. Een borstkolf huren kan bijvoorbeeld via het ziekenfonds of de apotheek.

Ben je van plan om voor een langere periode melk af te kolven, dan is huren een minder interessante oplossing en overweeg je beter de aankoop van een kolftoestel.

Borstkolf kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende kolftoestellen op de markt. Welke voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Om te beginnen je budget natuurlijk, want het gaat vaak om een aanzienlijke investering. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar wanneer en hoe vaak je wilt kolven.

Handpomp of elektrisch

Een handkolf is een prima keuze als je slechts af en toe kolft. Je hebt geen stroom of batterijen nodig, het is een stuk goedkoper, klein en ook stil.  Als je de kolf veelvuldig wilt gebruiken vindt het merendeel van de vrouwen een elektrische kolf handiger. De meeste handkolven werken met een hendel waarmee je een vacuüm creëert. Bij een elektrische kolf neemt een motor deze pompbeweging van je over.

Enkele of dubbele elektrische kolf

Met een enkele kolf je slechts één borst per keer, met een dubbele kolf kun je beide borsten tegelijk kolven. Dat scheelt niet enkel in tijd, maar ook in productie. Als je je borsten gelijktijdig kolft, levert dat gemiddeld 18% meer melk op. Als je dagelijks intensief kolft omdat je weer aan het werk bent bijvoorbeeld, is zo’n dubbele kolf zeker het overwegen waard!

Tip: Niet enkel welke kolf je gebruikt is belangrijk, maar zeker ook hoe en wanneer je melk afkolft. Ook een goed passend borstschild is onmisbaar als je last of pijn wilt voorkomen. Wees niet bang om raad te vragen aan je vroedvrouw of lactatiekundige.

Bron: medela.nl, blabloom.com

Nog meer interessante info over borstvoeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content