©Getty Images

Hoe ga je als kersverse ouder om met chronisch slaaptekort?

Als nieuwe mama weet je dat slapeloze nachten erbij horen. Maar wist je dat je slaapritme tot wel 6 jaar na de bevalling verstoord is? Resultaat: het lijkt soms alsof je permanent moe bent. Experten Monique en Laurence van Vita Antwerpen geven raad.

Voor een studie van Oxford Academic werd de slaap van 2541 kersverse mama’s en 2118 papa’s onderzocht. De onderzoekers hielden hun slaap van 2008 tot 2015 bij om te bekijken wanneer hun slaap weer normaal werd. De resultaten toonden aan dat moeders in de eerste drie maanden na de bevalling 1 uur per nacht minder  slapen, papa’s sliepen dan weer 15 minuten minder. Deze resultaten hadden we wel verwacht. Wél verrassend: zes jaar na de bevalling slapen moeders nog altijd 20 minuten minder dan voor hun zwangerschap. Bij vaders blijft het slaaptekort op 15 minuten steken.

Sneller prikkelbaar

Papa en mama leveren dus regelmatig wat slaapuurtjes in, met als gevolg een suf gevoel ‘s anderendaags. En als dat vaker gebeurt, ben je sneller prikkelbaar, neem je minder informatie op en lijkt alles je soms te veel. Sommige moeders verwarren hun slaaptekort zelfs met een postnatale depressie en maken een afspraak bij de dokter.

“Na drie maanden fulltime borstvoeding op aanvraag zat ik bij de dokter met hele kleine oogjes, geen puf meer en ik kon om alles huilen. Ik kon alleen nog maar denken aan mijn bed”, aldus mama Maria.

Wat doe je in zo’n geval?

We vroegen advies aan Laurence en Monique van Vita Antwerpen (een team van paramedische professionals). Zij gaven de volgende tips:

 • Realiseer je dat dit een tijdelijke situatie is. Over een paar maanden zijn de omstandigheden waarschijnlijk een stuk beter en kun je langer doorslapen.
 • In de tussentijd vraag je je partner of iemand uit je omgeving om het een paar nachten van je over te nemen. Reken op minstens twee dagen; zo krijgt je lichaam de kans om écht te herstellen. Op deze manier kun je ook vaste slaapnachten vastleggen.
 • Als je borstvoeding geeft, kolf dan eens af. Zo kan je partner ook eens een flesje geven. Lukt het niet om te kolven? Vraag advies bij een lactatiekundige. Vaak is het euvel tamelijk gemakkelijk te verhelpen.
 • Als je kindje slaapt, probeer dan ook slapen. Zeker in de eerste maanden is het belangrijk om voldoende rust te nemen. En dat betekent niet: je huis poetsen, de was vouwen of werken in de tuin. Vind je het moeilijk om te ontspannen als je huis niet op orde is? Spreek dan met jezelf af dat je toch minimaal één keer per dag rust neemt.
 • Als je echt niet kunt slapen, probeer dan wat te rusten in de zetel.
 • Als je ’s nachts wakker ligt omdat je te veel piekert, probeer je dan eens te focussen op je ademhaling. Of die snel of traag gaat, is niet van belang; je richt je aandacht enkel op de in- en uitademing. Zet eventueel kalme muziek op als ondersteuning. In bepaalde winkels kun je zulke rustgevende muziek kopen (denk bijvoorbeeld aan de golven van de zee). Op deze manier rust je toch voldoende uit en val je makkelijker weer in slaap.
 • Blijven er bepaalde dingen die de volgende dag moeten gebeuren maar door je hoofd spoken? Schrijf ze op. Zo hoef je ze niet meer te onthouden en kun je met een fris hoofd onder de dekens duiken.
 • Beweeg voldoende. Ga wandelen of doe wat yoga-oefeningen. Beweging is goed voor je hele lijf, het brengt je op andere gedachten en geeft je een goed gevoel. Let wel op: als je te intensief gaat sporten, maak je weer te veel adrenaline aan en word je net alerter.
 • Drink hopbellenthee: die werkt relaxerend en ook zorgt ook voor een stabiele melkproductie.
 • Probeer regelmatig vroeg naar bed te gaan. Elke uurtjes extra slaap zijn mooi meegenomen. Bovendien zorgt het hormoon dat ook aangemaakt wordt bij borstvoeding (oxytocine) ervoor dat de kwaliteit van je slaap extra goed is. Je slaapt namelijk erg diep, waardoor je er na je slaapje weer helemaal tegenaan kunt. Je slaapuren tellen als het ware dubbel!
 • Als je baby langer dan een week wakker wordt ‘s nachts, vraag dan advies bij een lactatiekundige. Ze kan de oorzaak van de onderbroken nachten samen met jullie vinden.

De tips en raadgevingen zijn van Laurence en Monique van Vita Antwerpen.
Aarzel niet hen te contacteren voor verdere informatie of om een afspraak wil maken.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content