Getty Images

Hoe vermijd je muggenbeten bij je baby?

Niet alleen houden muggen je soms de hele nacht wakker met hun gezoem, de jeuk van een muggenbult is verschrikkelijk! Baby’s zijn een gemakkelijk doelwit voor muggen en hun huidje is extra gevoelig voor insectenbeten.

Gelukkig bestaan er wel tips om muggenbeten te vermijden, maar daarbij moet je rekening houden met de leeftijd van je kind.

Bescherm je baby tegen muggenbeten

  • Jonge baby’s (< 2 maanden): Gebruik geen insectenspray of -zalf voor volwassenen. Insectenspray bevat in de meeste gevallen DEET en dat is schadelijk voor jonge baby’s.
  • Vanaf 2 maanden en jonger dan 2 jaar mag je wel zalf of spray gebruiken met maximaal 30% DEET. Citronellaolie is wel geschikt voor baby’s en kinderen, maar breng die niet direct aan op de huid. Je kunt bijvoorbeeld een potje vullen met deze olie en in de kamer zetten.
  • Een andere mogelijkheid om citronella in te zetten: de schattige dierenstickers van Squitos zorgen er met hun samenstelling van eucalyptus en citronella voor dat muggen wegblijven van je lieveling. Kleef er eentje op de kledij, het bedje of de buggy en muggen worden tot 72 uur op afstand gehouden. Ook geschikt voor pasgeborenen!
  • Gebruik liever geen (mechanische) muggenwerende items zoals een anti-mugstekker. Dat geldt ook voor polsbandjes. Deze producten bevatten vaak insecticiden en daar zijn jonge kinderen enorm gevoelig aan. Insecticiden vergroten de kans op kanker, hormonale- en immuniteitsstoornissen als het kind er langdurig aan wordt blootgesteld. Een anti-mugstekker met ultrasone geluiden daarentegen is niet schadelijk. BabyFriend bijvoorbeeld is een vooruitstrevend elektronisch toestel dat onopvallend beschermt zonder onaangename geurtjes of giftige stoffen te verspreiden.

muggenbeten

  • Je kunt een muggenwerend plantje in de kamer zetten, zoals rozemarijn, citroenmelisse, munt of kattenkruid. Zet het wel op een veilige plaats, zodat de baby er niet aan kan.
  • Zorg dat de babykamer voorzien is van een vliegenraam en gebruik een muggennet voor wiegjes, zoals dit van Chicco. Het fijne netweefsel verzekert een maximale bescherming voor het kindje terwijl er een goede luchtcirculatie is in het wiegje.

muggenbeten

Toch een muggenbeet?

Geen paniek als je plots merkt dat je baby toch een muggenbeet heeft. Zorg ervoor dat je baby er niet te veel aan krabt en reinig de beet eerst met water en zeep. Smeer er dan wat verzachtende zalf op. Er bestaan voldoende middelen om de jeuk te verzachten, zoals Bepanthen Baby zalf. Deze zalf wordt doorgaans gebruikt voor luieruitslag, maar helpt ook tegen de irritatie van een muggenbeet. Wil je 100% zeker zijn dat je een goed en veilig product gebruikt? Aarzel dan niet om de dokter te contacteren of vraag raad bij de apotheek.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content