Hoe vermijd je muggenbeten bij je baby?

muggenbeten
© Getty Images
Niet alleen houden muggen je soms de hele nacht wakker met hun gezoem, de jeuk van een muggenbult is verschrikkelijk! Baby's zijn een gemakkelijk doelwit voor muggen en hun huidje is extra gevoelig voor insectenbeten. Hier zijn alvast enkele tips om het leed te voorkomen.

Gelukkig bestaan er wel tips om muggenbeten te vermijden, maar daarbij moet je rekening houden met de leeftijd van je kind.

Bescherm je baby tegen muggenbeten

  • Jonge baby’s (< 2 maanden): Gebruik geen insectenspray of -zalf voor volwassenen. Insectenspray bevat in de meeste gevallen DEET en dat is schadelijk voor jonge baby’s.
  • Vanaf 2 maanden en jonger dan 2 jaar mag je wel zalf of spray gebruiken met maximum 30% DEET. Citronellaolie is wel geschikt voor baby’s en kinderen, maar breng deze niet direct aan op de huid. Je kunt bijvoorbeeld een potje vullen met deze olie en in de kamer zetten.
  • Gebruik liever geen (mechanische) muggenwerende items zoals een anti-mug stekker. Dat geldt ook voor polsbandjes. Deze producten bevatten vaak insecticiden en daar zijn jonge kinderen enorm gevoelig aan. Insecticiden vergroten de kans op kanker, hormonale- en immuniteitsstoornissen als het kind er langdurig aan wordt blootgesteld. Een anti-mug stekker met ultrasone geluiden daarentegen is niet schadelijk. BabyFriend bijvoorbeeld is een vooruitstrevend elektronisch toestel dat onopvallend beschermt zonder onaangename geurtjes of giftige stoffen te verspreiden.

muggenbeten

  • Je kunt een muggenwerend plantje in de kamer zetten, zoals bijvoorbeeld rozemarijn, citroenmelisse, munt of kattenkruid. Zet het wel op een veilige plaats, zodat de baby er niet aan kan.
  • Zorg dat de babykamer voorzien is van een vliegenraam en gebruik een muggennet voor wiegjes, zoals deze van Chicco bijvoorbeeld. Het fijne netweefsel verzekert een maximale bescherming voor het kindje terwijl er een goede luchtcirculatie is in het wiegje.

muggenbeten

Toch een muggenbeet?

Geen paniek als je plots merkt dat je baby toch een muggenbeet heeft. Zorg ervoor dat je baby er niet te veel aan krabt en reinig de beet eerst met water en zeep. Smeer er dan wat verzachtende zalf op. Er bestaan voldoende middelen om de jeuk te verzachten, zoals bijvoorbeeld Bepanthen Baby zalf. Deze zalf wordt doorgaans gebruikt voor luieruitslag, maar helpt ook tegen de irritatie van een muggenbeet. Wil je 100% zeker zijn dat je een goed en veilig product gebruikt? Aarzel dan niet om de dokter te contacteren of vraag raad bij je apotheek.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!