Homeopathie: dé behandeling tegen alledaagse kwaaltjes

Het gebruik van homeopathie is de laatste 30 jaar flink gestegen. Vandaag gebruikt ongeveer 50 procent van de Belgen regelmatig homeopathie om alledaagse kwaaltjes te behandelen.

Voor wie is homeopathie geschikt?

Homeopathie is per definitie een aangepast geneesmiddel dat geschikt is voor de hele familie, van baby tot grootvader. Ook voor zwangere vrouwen en kinderen. Daarnaast is een preventieve behandeling met homeopathie ook een manier om het immuunsysteem te versterken.

Wat zijn de grootste voordelen van homeopathie?

 • Het is niet toxisch en er zijn geen gevaren of bijwerkingen.
 • De klachten worden grondig en langdurig behandeld.
 • Het heeft vrijwel onmiddellijk een effect op acute en lokale pijn.
 • Het kan worden gebruikt in combinatie met gewone medicatie, zonder gevaar.

Waarvoor wordt homeopathie gebruikt?

Homeopathie is geschikt voor de behandeling van kleine, alledaagse kwaaltjes, chronische aandoeningen of voor preventief gebruik. Van verkoudheid tot slapeloosheid als gevolg van een allergie, homeopathie biedt een bescherming die perfect bij je past.

Enkele voorbeelden waarbij homeopathie kan worden toegepast:

 1. Valpartij: bij een blessure na een valpartij kun je de verkoelende Arnigel aanbrengen op de pijnlijke zone (niet op de wonde) en 5 druppels Arnica montana innemen. Deze behandeling mag ieder uur worden herhaald, tot de pijn afneemt.
 2. Krampjes: ze zijn niet gevaarlijk voor je baby, maar wel erg pijnlijk. Je kunt de pijn verlichten door je baby Cuprum metallicum 9CH en Colocynthis 9CH te geven. Vul een flesje met 1/4de water, los er 10 korrels van elk in op en geef dit iedere dag aan je baby.
 3. Eerste tandjes: gezwollen tandvlees, pijnlijke wangen, gebrek aan slaap en eetlust, een overvloed aan speeksel… Het doorkomen van de eerste tandjes zorgt voor heel wat ongemak bij je baby. Camilia is een verzachtend, drinkbaar middel om de pijn van de eerste tandjes te verlichten. Als je baby er veel last van heeft, mag je hem 2 à 3 keer per dag een dosis geven.
 4. Griep of virale infecties: de winter brengt heel wat ziektes en kwaaltjes met zich mee. Oscillococcinum helpt in dit geval om de symptomen te verminderen. Het kan ook preventief worden gebruikt om het immuunsysteem te versterken door tijdens de winter een dosis per week te nemen.
 5. Koorts: als je kind koorts heeft, meet dan de temperatuur op regelmatige tijdstippen (ook ’s nachts) en houd de kamertemperatuur tussen 18 en 20 graden Celcius. Als de koorts plots opkomt zonder zweten, geef je je kind best 5 korrels Aconitum. Zweet je kind wel veel en heeft het een rood gezichtje? Geef dan ieder uur 5 korrels Belladonna 9CH. Tenslotte, als de koorts geleidelijk afneemt, is het aanbevolen om nog 5 korrels Ferrum Phosphoricum 9CH te geven.

Enkele tips:

 • Start de behandeling vanaf de eerste symptomen voor de meeste effectiviteit.
 • De korrels kunnen smelten onder de tong, maar je kan ze ook verdunnen met water om ze gemakkelijk aan je baby te geven.
 • Afhankelijk van de aandoening raadpleeg je best een dokter als je na 24 tot 48 uur geen verbetering merkt.

Lees ook:

 

Partner Content