Getty Images

Honing: daarom mag je het niet aan een baby geven

Honing is een prachtproduct van de natuur en kinderen zijn er dol op. Toch hou je zo’n lepeltje honing het best ver weg van de mondjes van baby’s onder de 12 maanden.

Waarom mag een baby geen honing eten?

In honing kan de bacterie clostridium botulinum zitten. Die bacterie leeft onder grond, maar kan via de pootjes van de bijen in honing terechtkomen. Omdat honing een natuurlijk product is dat geen verwerkingsproces ondergaat, kan de bacterie dus ook in jouw potje honing zitten. Hoewel die kans klein is, loop je toch beter geen risico; het gevaarlijke aan de bacterie is dat ze botuline aanmaakt, een gif dat al in kleine hoeveelheden de voedselvergiftiging ‘botulisme’ kan veroorzaken.

Giftige bacterie

Omdat baby’tjes tot een jaar geen volwaardig ontwikkelde darmflora hebben, zijn ze niet bestand tegen botuline en kunnen ze erg ziek worden. De bacteriesporen in hun darmen ontkiemen en kunnen ter plekke uitgroeien en botuline aanmaken. Baby’s krijgen dan ‘infantiel botulisme’ of zuigelingenbotulisme, iets wat zelden voorkomt in België, maar wel zeer gevaarlijk is.

Wat doet zuigelingenbotulisme?

Als kinderen onder de 1 jaar in aanraking komen met de bacterie en zo zuigelingenbotulisme oplopen, krijgen ze deze klachten:

  • een verminderde eetlust
  • sloomheid
  • voortdurend huilen
  • verstopping
  • spierzwakte en verlammingsverschijnselen

Heeft je baby honing gegeten en vertoont hij nadien deze klachten? Verwittig dan onmiddellijk de dokter of hulpdiensten. De symptomen kunnen vaag starten en lijken in eerste instantie vrij onschuldig. Daarom wordt de ziekte vaak pas laat vastgesteld, dus bij twijfel bel je maar beter de huisarts.

Wordt een baby niet op tijd behandeld, dan kan dat ernstige gevolgen hebben, want ook het hart en de longspieren kunnen verlamd geraken, waardoor de baby kan overlijden.

Vanaf 1 jaar en ouder

Het darmstelsel van kindjes is normaal volledig ontwikkeld na de eerste verjaardag. Dan kan het geen kwaad meer om honing te eten. Sporen van de botulismebacterie kunnen dan niet overleven in de darmen en de kans op de ziekte is dan ook miniem. Ook tijdens de zwangerschap kun je trouwens zonder problemen honing blijven eten.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content