©GettyImages

Je kind veganistisch opvoeden: gezond of net niet?

Naar schatting drie procent van de kinderen in ons land eet veganistisch, dus helemaal geen dierlijke producten. Geen vlees of vis, maar ook geen eieren of kaas, bijvoorbeeld. Wat eten veganisten dan wel? En is het wel zo’n aanrader voor (kleine) kinderen?

Wat is veganisme?

Veganisten eten, net als vegetariërs, geen vlees of vis. Maar ze gaan nog een stap verder. Veganisten vermijden ook eieren, zuivel, leer, wol, zijde, honing en alle producten die dierlijke bestanddelen bevatten.

Lees ook: Vegetarisch eten met kinderen: hoe begin je eraan?

Wat eten veganisten?

Een vegan voedingspatroon is dus vrij van dierlijke producten. Veganisten eten geen vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter, …), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon.

Wat eten ze dan wel? Het aanbod van de vegan keuken is gevarieerd en immens groot: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden. Ze bestaan in een enorme verscheidenheid en je kunt ze eindeloos combineren in heerlijke gerechten.

Veganisme bij kinderen

Diëtiste Lotte De Clercq vertelt op Libelle Lekker dat je kinderen zeker veganistisch kunt laten eten, maar dan moet je er natuurlijk wel op letten dat de maaltijden volwaardig zijn. “Kinderen zijn nog in de groei en daarom is het belangrijk dat ze alle voedingsmiddelen die ze nodig hebben ook binnen krijgen. De voedingsstoffen die worden opgenomen via dierlijke producten worden geschrapt in een veganistische levensstijl, maar moeten wel worden vervangen door plantaardige alternatieven.” 

Voor- en tegenstanders

De voorstanders

De American Dietetic Association, de meest gezaghebbende organisatie ter wereld op het vlak van voeding, stelt dat ‘een goed uitgebalanceerde veganistische voedingswijze nutritioneel geschikt en gezond kan zijn voor kinderen’.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een veganistisch dieet:

 • een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten met zich meebrengt.
 • zorgt voor een lager LDL-cholesterol-gehalte (ook wel ‘slechte cholesterol’ genoemd) in het bloed, en een lagere bloeddruk.
 • de kans op verschillende kankers en diabetes type 2 verkleint.

De tegenstanders

 • De Académie Royale de Médecine, de Franstalige tegenhanger van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde, raadt veganisme daarentegen ronduit af voor kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Een veganistisch dieet zonder voedingssupplementen leidt volgens hen onvermijdelijk tot ondervoeding door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Calcium, de vitamines D en B12 en een reeks voor kinderen onmisbare sporenelementen krijgen ze het makkelijkst binnen via dierlijke producten. “Veganisme is echt te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien”, zegt professor Cassimir. Hij erkent dat supplementen toegediend kunnen worden, maar is dan nog niet overtuigd. “Wie echt zeker wil zijn dat zijn of haar kind bij een veganistisch dieet niets tekortkomt, zou op zijn minst regelmatig bloed moeten laten afnemen. Wij vinden het niet normaal om zoiets bij kinderen te doen.”
 • Ook pediaters waarschuwen voor de mogelijke impact van veganisme op de gezondheid. Pediater en diëtiste Isabelle Thiébaut werkte mee aan het advies van de Koninklijke Academie. Zij legt uit dat de negatieve gezondheidseffecten voor een kind onomkeerbaar kunnen zijn. Als vaak voorkomende risico’s noemt ze ondervoeding, een groeiachterstand, psychomotorische achterstand en bloedarmoede. Bij kinderen van veganistische ouders komt het voor dat er buitenproportioneel veel groenten gegeten worden, wat blijkbaar ook niet goed is.
 • Kind en Gezin raadt veganistische voeding vanwege het risico op voedingstekorten al langer af. Een goed uitgebalanceerd vegetarisch eetpatroon kan in alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien, maar bij veganisme ligt dat moeilijker. “Wie veganistisch wil eten, raden we aan zich goed te laten begeleiden door een arts en diëtist om tekorten te voorkomen”, laat woordvoerder Leen Du Bois weten. “Verrijkte voedingsmiddelen of extra supplementen aan vitamines en mineralen zijn noodzakelijk. Kleine kinderen raden we dan liever aan om geen vlees en vis te eten, maar wel eieren en zuivelproducten.” 

Vitamine B

Professor kindergeneeskunde Myriam Van Winckel (UZ Gent) hamert vooral op het bijnemen van vitamine B12. Ze nuanceert in de krant dat er veel problemen bestaan, kwam zelf in dertig jaar maar één geval van ondervoeding tegen en hoopt dat mensen die meer plantaardig willen eten nu niet weggeduwd worden.

Kindvriendelijke tips

 • Gebruik koekjesvormen om groenten en fruit aantrekkelijker te maken.
 • Maak eens wortelfrietjes of komkommerfrietjes, zeker met een dipsausje erbij gaan ze vlot naar binnen.
 • Steek afwisselend groenten en stukjes belegde boterham op spiesjes.
 • Sushi-boterhammen doen het ook goed. Beleg een boterham, snijd er de korsten af en rol hem op zoals je met sushi zou doen. Steek er tenslotte een tandenstoker door. Wees wel voorzichtig bij jonge kinderen!
 • Organiseer een wedstrijd ‘zo veel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit eten’.
 • Leg uit dat je van wortels een arendsblik krijgt, dat rode bieten tegen verkoudheden vechten en kikkererwten voor grote spierballen zorgen.
Bronnen: vegan.be – evavzw.be – vilt.be – De Standaard – De Morgen

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content