Je baby 1ste week
Het is zover, na 9 lange maanden is je baby er! Wat een emoties, wat een drukte… Ondanks alles wat je gelezen hebt en ondanks al je voorbereidingen, kan de komst van zo’n klein hummeltje je toch verrassen. Zeker als dit je eerste kindje is.
Baby’s ontwikkeling
Zo mooi als een plaatje?
Een pasgeboren kindje heeft een bleekroze huid. Soms is je baby, zeker als hij wat te vroeg geboren werd, met donkere ‘nestharen’ bedekt. Net na de geboorte is baby meestal bedekt met een glibberige laag die hem in de baarmoeder beschermde. Deze laag verdwijnt grotendeels na de eerste verzorging.
Je zal merken dat het gezicht van je baby hier en daar, bijvoorbeeld de neus en de kin, wat platgedrukt is. Deze verschijnselen zijn volkomen normaal en werden veroorzaakt door het persen en de druk tijdens de bevalling. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze ‘schoonheidsfoutjes’. Ze zijn heus enkel tijdelijk en binnen een paar weken heb je wellicht het schattigste kind ooit op je schoot.
Een grondige controle
Onmiddellijk na de geboorte zal de dokter je kindje grondig onderzoeken. Zo maakt hij o.a. de luchtwegen vrij door baby’s neusje schoon te zuigen en knipt hij de navelstreng door. Hij controleert ook even of alle ‘onderdelen’ aanwezig zijn en telt even vingers en tenen na. De eerste test waar hij baby aan onderwerpt is de Apgar-test. De score die hierbij wordt behaald, bepaalt grotendeels de gezondheidstoestand waarin je baby verkeert.Op zich mag je de score op de Apgar-test enkel beschouwen als een momentopname. Een goede score sluit dus niet uit dat er later nog problemenkunnen voorkomen.
De grondige veranderingen in mama’s leven
Een ‘geboren’ moeder?
Eindelijk zijn die 9 maanden voorbij. Misschien verwachtte je dat de geboorte van je baby het mooiste moment van je leven zou betekenen. Of dat je door het dolle heen zou zijn van vreugde om eindelijk je kindje te kunnen vastpakken, knuffelen en troosten. En wie weet voel je je ook zo gelukkig.
Bij vele kersverse moeders echter blijft in het begin deze euforische blijdschap achterwege. Hoewel hun kindje zeker gewenst is, voelen deze mama’s zich zelden zo onzeker. Twijfels omtrent het prille moederschap zijn nochtans heel normaal. Terwijl sommige vrouwen zich al moeder voelen bij het positief blijken van de zwangerschapstest, komt het moedergevoel bij andere mama’s dan weer op wanneer de dokter hun baby op hun buik legt, of zelfs pas na enkele dagen.
Slapen, zoveel je kan
In de eerstkomende dagen voel je je misschien wat onhandig, maar binnen een aantal weken zal je vaststellen dat handelingen die jou in het begin onoverkomelijk leken, zoals de borst geven, een luier verversen of je kindje baden, vanzelf gaan. Dit ‘moederinstinct’ waaraan het jou oorspronkelijk zogenaamd ontbrak, zal zich langzaam maar zeker bevestigen. Ondertussen zijn rust, rust en nog eens rust de sleutelwoorden voor deze eerste week. Een bevalling is zowel fysiek als mentaal uitputtend en je hebt je slaap dan ook echt nodig. Zo herstel je sneller en ben je achteraf ook beter in staat om je baby te verzorgen.
Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.
✓ Mama-must-do’s deze week
- Slaap voldoende. Geef gerust aan wanneer je slaap nodig hebt!
- Geboortekaartje nog niet gemaakt en verstuurd? Op Albelli kun je hele leuke designs kiezen, zelf maken en versturen.
✓ Mama-nice-to-do’s deze week
- Zing een slaapliedje voor je baby!
- Schud met een kleurrijke ratelaar heen en weer voor je baby. Kijk of je kleintje het geluid of de ratelaar zelf volgt met de ogen of oortjes.