Je baby 3de week

Hoe klein je baby ook is, hij beschikt over een heleboel reflexen. Dit wordt deze week extra duidelijk. Hij wroet hevig, graait en knippert de hele tijd met de ogen. Soms kruist zijn blik de jouwe. Speel hier gerust op in door naar hem te glimlachen, hem aan te spreken, met je hoofd te schudden,… Hoewel hij nog geen voorwerpen kan vastnemen, is hij wel in staat om er even zijn aandacht op te richten. Een kleurrijke mobiel boven zijn wieg zal hem ook fascineren.

 

Baby’s ontwikkeling

 

Als een visje in het water

 

Nu er stilaan sprake is van interactie met je kind, heb je de kans om van het baden een betoverende belevenis te maken. In bad voelt je baby zich alvast als een visje in het water. Een kamertemperatuur schommelend rond de 22 graden en een watertemperatuur van ongeveer 36 à 37 graden zijn ideaal. Verzeker je van de temperatuur van het water door het even te meten. Baby geniet ervan om het water hevig te doen spatten door de ongecoördineerde bewegingen van zijn ledematen. Waarschijnlijk ligt er aan het einde van het baden evenveel water op de grond als in het babybadje!

 

Voor je kind is het zalig om de volledige aandacht te krijgen en te worden aangeraakt en verzorgd in een warme, ontspannen omgeving, zonder enige haast. Zo maak je van het baden een ritueel waarnaar je baby optermijn uitkijkt.Geef je het bad ‘s avonds, dan zal dit de slaap van je kindje bevorderen. Je zou bijvoorbeeld je kind kunnen baden als ritueel voor het slapengaan.

 

Op stap

 

Vanaf de 2de of 3de levensweek kan je baby al genieten van een wandeling. Deze uitstapjes zijn voor je kind van fundamenteel belang en dragen bij tot zijn ontplooiing en ontwikkeling. Uiteraard spelen het seizoen waarin je je bevindt en de weersomstandigheden een rol. Vaak wordt aangeraden om een wandeling te houden aan het einde van de voormiddag ofwel later, rond een uur of vier. Meestal is het weer dan het aangenaamst. Drukke winkelstraten, winkels en supermarkten vermijd je het best. Het is er vaak lawaaierig, te warm of net niet warm genoeg. Ideaal zijn brede lanen, rustige straten of een park.

 

De grondige veranderingen in mama’s leven

 

Je look onder de loep

 

Je baby is volledig op jou aangewezen en je moet dus voortdurend beschikbaar zijn voor hem. Je geeft hem de borst of de fles, ververst luiers, verzorgt hem en neemt ook nog de gewoonlijke huishoudelijke taken voor je rekening. Waarschijnlijk vervloek je het feit dat een etmaal slecht 24 uur telt, waardoor je je takenlijst natuurlijk nooit afgewerkt krijgt? Kijk je even in de spiegel, dan vraag je je misschien wel af wie die vrouw is met dat warrige haar, dat bezwete, bevlekte tee-shirt en die vormeloze legging. Tijd om je look onder handen te nemen?

 

Uiteraard heb je je oorspronkelijke lijn nog niet terug, maar dit is zeker geen argument om je minder vrouwelijk te voelen. Na de eerste fles- of borstvoeding, wanneer baby verzadigd slaapt, heb je even de tijd om aan jezelf te denken. Verwen jezelf eens met een uitgebreid bad, masseer je huid met een hydraterende bodymilk, gun je haar een voedend masker? Mooie kleren en een vleugje schmink kunnen wonderen verrichten en ertoe bijdragen dat je je beter in je vel voelt.

 

Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.

 

✓ Mama-must-do’s deze week

  • Kijk in onze webshop voor een draaimobiel met strepen of veel contrasten. Dit stimuleert het zicht van je baby!
  • Zorg dat je genoeg tijd voor jezelf vrijmaakt om lekker te rusten of leuke dingen te doen! Vraag je partner of familie om op te passen.

 

✓ Mama-nice-to-do’s deze week

  • Speel ‘verstoppertje’ met je baby. Het verstoppen en verschijnen vanachter je handen is natuurlijk leuk en prikkelt de zintuigen van je baby!
  • Blader heen en terug door een zwart-wit of een zwart-rood papierboekje.
  • Deze kleurcontrasten stimuleren het zicht van je baby.

Partner Content