Je baby 7de week

Nu komt de tijd dat je meer interactie zal hebben met je baby. De gevoelens en gemoedstoestand worden duidelijk afleesbaar.

Je baby 7de week: baby’s ontwikkeling

Eerste glimlach van je baby

De glimlach die je baby’s gezicht -en ook het jouwe- doet stralen, zou weleens een eerste ‘echte’ glimlach kunnen zijn. Een mogelijke indicatie dat het hier werkelijk om een glimlach gaat, is dat baby met heel zijn gezicht duidelijk maakt dat hij tevreden is en niet enkel met zijn mondje grimast. Glimlacht jouw kind nog niet, geen paniek. Een baby lacht pas als hij er klaar voor is. Bij de ene neemt dit al wat meer tijd in beslag dan bij de andere.

Van een baby kan je verwachten dat hij voor het eerst glimlacht tussen de 6de en de 8ste week. Je kan hem hiertoe stimuleren door hem te knuffelen, zachtjes te kietelen of met hem te spelen. Met een glimlach geeft je baby aan dat hij je nu ook visueel herkent. Dit wijst op een goede ontwikkeling van de hersenfuncties. Om te testen of je kind al glimlacht, benader je zijn gelaat op een afstand van ongeveer 30 cm. Je kan ook dezelfde reactie uitlokken met een rood balletje op 30 cm afstand te houden.

Je baby kan nu langere tijd met beide ogen op een bepaald voorwerp focussen en ook bewegingen volgen. Hij verkiest nu complexere vormen en kleuren. Zo kan hij een rammelaar volgen en erdoor gefascineerd zijn. Oogcontact zoeken met je baby wordt steeds leuker. Kom je terwijl jullie elkaar aanstaren met je hoofd dichterbij, dan volgt hij je en zal hij je misschien zelfs met een stralende glimlach begroeten.

Gekir en gebrabbel van je baby

Het leukste deze week is dat je baby al vrolijk geluidjes voortbrengt, kirt en brabbelt. Reageer hierop door ook te praten en geluidjes voort te brengen. Terwijl je je kind verzorgt of hem te slapen legt, kan je hem uitleggen wat je aan het doen bent. Wees ervan overtuigd dat dit niet zinloos is. Je kindje begrijpt best dat je hem aanspreekt. Zelfs als je in een andere kamer zit en in de verte je baby af en toe toespreekt, voelt hij zich gerustgesteld en weet hij op die manier dat jij in de buurt bent. Natuurlijk is dit ook een tip voor de vader, zo raakt je baby volledig aan hem gewend.

De grondige veranderingen in mama’s leven

Postnatale training

Tijdens de zwangerschap en vooral tijdens de bevalling werden een aantal zones van je lichaam zwaar beproefd. Ben je op een natuurlijke manier bevallen, dan kan je al vanaf de 5de week na de bevalling met postnatale gymnastiek starten. Je kan ervoor kiezen om dit ofwel in groep te doen, ofwel onder individuele begeleiding van een kinesist. Werd je baby echter met een keizersnede geboren, dan is het aan te raden om hiermee tot na de 2de maand na je bevalling te wachten. De zwaarst beproefde zones zijn buikspieren, borsten en de spieren van je perineum. Dat zijn deze die rond de aars, de schede en de baarmoeder liggen.

Gedurende de zwangerschap zetten de spieren van het perineum geleidelijk aan uit en tijdens de bevalling worden ze onder zware druk gezet. Dit kan leiden tot incontinentieproblemen en in uitzonderlijke gevallen zoals bij zwangerschappen die elkaar heel snel opvolgen of bij de geboorte van zware baby’s, tot verzakking van de baarmoeder. Tijdens de postnatale gymnastiek zal je oefeningen uitvoeren die het perineum verstevigen. Zelf kan je op verloren momenten zoals tijdens de afwas, het wachten op de bus,…een aantal kleine oefeningen doen die je al een heel eind vooruit helpen: span je spieren alsof je dringend zou moeten plassen en dit wilt ophouden. Doe dit een aantal keer na elkaar. Tijdens het plassen kan je dit ook werkelijk uitvoeren. Let wel dat je het maar 1 keer per plasbeurt doet en je je blaas achteraf zorgvuldig ledigt.

Ook je borsten krijgen het nog dagelijks hard te verduren, zeker indien je borstvoeding geeft. Behalve de klassieke postnatale oefeningen, helpt ook een aangepaste, goed ondersteunende beha tegen verslapping van het borstweefsel. Beëindig eventueel je douche met een koude waterstraal op je borsten.

Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.

 

✓ Mama-must-do’s deze week

  • Het goed opwarmen van flesvoeding is een hele kunst. Magnetrons verwarmen het flesje ongelijkmatig op en soms is vinden van de ideale temperatuur lastig. Een speciale flesopwarmer is daarom handig voor de juiste temperatuur. Koekeloer eens in onze webshop voor flessenwarmers!
  • Slaap niet met je baby op de bank. Hoewel het o-zo-fijn is, is het niet veilig voor je baby.

✓ Mama-nice-to-do’s deze week

  • Geurtjes als lavendel en calendula hebben een rustgevende werking. Dit lekkere geurtje zit ook in badolie. Op Bol.com vind je heerlijke badderproducten voor je baby. Hmmm…
  • Geef je baby een lichte massage om nog hechter te worden. En het is ook nog eens goed voor de spiertjes.

Partner Content