Je baby is 4 maanden: rollen en grijpen

Je baby is nu 4 maanden oud en je leert hem steeds beter kennen. Inmiddels vindt hij zijn eigen handen en voeten een zalig vermaak. Hij steekt alles in zijn mond en wie weet lukt het al om van zijn zij naar zijn buik te rollen.

Baby 4 maanden: rollen

De wereld is een grote ontdekking voor je baby en uiteraard wil hij die graag ontdekken. Zijn bewegingen worden doelgerichter en het lukt steeds beter om iets te grijpen. Vooral zijn eigen handen en voeten: daar kan hij zich uren vermaken. Wees dus best aandachtig wanneer je je kleine spruit knuffelt, want voor je het weet heeft hij je sieraden, bril en haar vast. En eenmaal hij iets te pakken heeft, laat hij niet meer los.

De meeste baby’s beginnen nu te rollen. Ze kunnen van de linkerzij op de rechterzij draaien en omgekeerd. De nekspieren zijn ondertussen stevig genoeg zodat het hoofdje niet meer wiebelt. Het hoofdje optillen, gaat nu vlot en hij kan alle kanten op kijken. Wanneer je voorbij loopt, volgt hij geïnteresseerd.

Waarschijnlijk heb je nu al door of hij temperamentvol of rustig is en of hij snel schrikt of niet. De eerste tekenen van zijn karakter worden immers zichtbaar.

Baby 4 maanden: alles in de mond!

De coördinatie tussen hand en oog is volop in ontwikkeling. Je baby vindt het nog wat moeilijk om het bereik in te schatten wanneer je een speeltje voor hem houdt. Speel met hem, en laat het hem proberen te grijpen. Eens hij het vastheeft, stopt hij het wellicht in zijn mond. Let er dus ook op dat je geen kleine, scherpe voorwerpen laat rondslingeren.

Baby’s zijn superlenig. Daardoor kan hij ook met gemak zijn eigen tenen in zijn mond stoppen: een leuk spelletje! Blote voeten vindt hij trouwens super fijn. Trek hem geen te strakke kleren aan, zodat hij goed kan bewegen.

Baby 4 maanden: Spelen met rammelaar

Speelgoed met geluiden wordt steeds interessanter: geef hem een rammelaar, een stoffen beestje met een belletje of een knuffel met leuke stofjes die wat geluid maken. Geef maar één speeltje per keer, want hij kan zich nog maar op één ding tegelijk concentreren. Probeer ook eens om een ander speeltje aan te bieden. Je zal merken dat je baby vanzelf los laat wat hij al in zijn handen heeft.

Wil je iets afpakken, bied dan iets anders aan. Je baby laat dan vanzelf los wat hij al in zijn handen heeft. Je baby wordt steeds leniger. Daardoor kan hij met gemak zijn eigen tenen in zijn mond stoppen. Hij vindt het fijn om af en toe met blote voeten te liggen. Trek hem niet te strakke kleren aan, zodat hij lekker kan rekken en strekken.

Partner Content