Je baby is 5 maanden: eerste geluidjes

Je baby is 5 maanden oud en maakt steeds meer nieuwe geluidjes. Misschien kan deze maand zelfs een eerste tandje komen piepen.

Je baby 5 maanden: kwijl, kwijl, kwijl

Vanaf de leeftijd van 5 maanden beginnen de speekselklieren zich echt te ontwikkelen. Dat betekent dat hij behoorlijk kan kwijlen, en dat ook het eerste tandje kan komen piepen. Schaf je alvast maar een serie leuke zeverdoekjes aan! Het rollen van zijn rug naar buik gaat plotseling veel vlotter. Vanaf nu moet je dus echt opletten als je hem op het bed of op de commode legt.

Beide hersenhelften ontwikkelen zich volop. Je baby kan dan ook zijn beide handjes even goed gebruiken. Of hij later links- of rechtshandig zal zijn, kun je nu nog niet zeggen. Merk je dat hij een duidelijke voorkeur heeft voor één kant, probeer dan de andere kant extra te stimuleren.

Babytaal

Je baby oefent ijverig zijn nieuwe geluidjes. Heerlijk om hem zo te horen brabbelen! Wist je trouwens dat alle baby’s ter wereld op deze leeftijd dezelfde taal ‘spreken’? Vooral het herkennen van jouw stem is nu belangrijk, wát je zegt speelt nu nog zo geen rol. Geef je baby de tijd om te reageren wanneer jullie een ‘gesprek’ aangaan. Hij begrijpt het niet als je je meteen omdraait nadat je naar hem hebt gelachen of hem een kus hebt gegeven. Hij had nog willen reageren door terug te lachen, maar ziet dan alleen nog je rug.

Speel enthousiast mee!

Je kind gaat nu meer met allerlei speelgoed spelen. Pollepels of potjes of  ‘echt’ speelgoed, dat maakt niet uit. Let er wel voor op dat je baby niet moe of hongerig is wanneer jullie samen spelen en let ook op zijn stemming. Doe geen wilde dingen als hij wat hangerig is, maar blijf ook niet alleen knuffelen als hij in de stemming is voor actie. Spelen is belangrijk voor je kind, want zo leert hij niet dingen en oefent hij nieuwe vaardigheden.

Partner Content