Je baby maand 5 (6de maand)

In deze periode komt de verloren steunreflex terug. Ook de spieren worden verder ontwikkeld. Als mama ga je merken dat je relatie er toch een beetje anders uitziet dan vroeger.

 

Baby’s ontwikkeling

 

Dolle capriolen: van buik naar rug

 

Voor het actieve ‘omrolwerk’ zal je nog even moeten wachten. Je kindje kan zich echter al wel omver gooien. Als je baby op zijn buik ligt en 1 arm strekt, kan hij uit evenwicht raken door naar opzij te kijken. Zijn relatief zwaar hoofdje trekt het hele lichaam mee. Je kind rolt onverwacht van zijn buik naar zijn rug.

 

Rechtstaan

 

In het begin vertoonde je kind een steunreflex. Hij bleef, terwijl jij hem onder de oksels vastnam, automatisch op zijn voetjes staan. Die reflex was rond de 3de maand volledig verdwenen. Nu echter kan je kind actief op de voeten steunen, voor een volle seconde lang. Hiervoor steun je hem losjes onder de oksels. In het algemeen staat je kind op z’n tenen, omdat hij ook zijn voeten naar boven richt. Soms laat hij zich dan weer in hurkzit zakken.

 

Hoofd opheffen

 

Terwijl je baby op zijn rug ligt, kan hij hoofd en schouders een aantal tellen opheffen. Hiervoor spant hij zijn hoofd en de voorste halsspieren. Je kind hoeft niet op zijn armen te steunen. Hij heft vooral even het hoofd als zijn interesse gewekt is, om even te komen piepen.

 

De grondige veranderingen in mama’s leven

 

Je relatie fundamenteel veranderd

 

Zeker als dit je eerste kind is, is het leven dat je nu leidt sterk verschillend van dat van een paar maanden geleden. Waar je vroeger de boel in je huishouden regelematig kon laten voor wat het was, ben je nu verplicht om veel georganiseerder te werk te gaan. Heb je al een of meerdere kinderen, dan neemt de druk in het huishouden toe. Je hebt meer werk dan vroeger. Door de stress die met de opvoeding gepaard gaat, kunnen er wel eens conflicten optreden tussen jou en je partner. Misschien vind je dat zijn aandeel in het huishouden niet evenredig is met het jouwe. Alvorens je partner te bekritiseren, ga je best zo objectief mogelijk na of dit een indruk dan wel realiteit is. Voel je echt aan dat het zo niet langer kan, dan is hetbelangrijk om hierover op een rustige manier met je partner te praten. Een eenvoudige herverdeling van de huishoudelijke taken kan jullie beiden al een heel eind op weg helpen.

 

Door de dagelijkse beslommeringen bestaat het risico dat jullie een beetje de weg kwijtraken in jullie relatie. Nochtans werken jullie beiden aan een gemeenschappelijk project: jullie gezin. Met de nodige hulp in het huishouden loop jij er meer ontspannen bij. En daar heeft je partner eveneens alle baat bij. Laat die vervelende frustraties zich niet opstapelen, maar trek tijdig eens aan de alarmbel. Indien het financieel mogelijk is, kunnen jullie misschien overwegen om een huishoudhulp in dienst te nemen. Enkel samen kunnen jullie dergelijke problemen oplossen. Een goede communicatie is nu belangrijker dan ooit.

Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.

 

✓ Mama-must-do’s deze week

  • Heeft je kindje het echt moeilijk met het doorkomen van de eerste tandjes? Geef dan een bijtring of rammelaar voor verlichting aan het tandvlees. Tip: leg de bijtring in de koelkast zodat hij koud is voor gebruik.
  • Je baby kan in deze periode last hebben van verschillende bijkomende klachten. Let op bij ernstige, langdurige klachten. In dit geval is het verstandig om een arts te raadplegen.

 

✓ Mama-nice-to-do’s deze week

  • Als je baby vijf of zes maanden is kunnen de eerste tandjes doorkomen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Een homepatisch geneesmiddel kan verlichten bieden.
  • Af en toe het tandvlees van je baby masseren kan ook helpen. Doe dit voorzichtig met je vinger op de plek waar het tandje doorkomt.

Partner Content