Je baby maand 6 (7de maand)

Stilaan verschijnt het eerste tandje en gaat je kind al iets meer recht zitten. Na een half jaar kan je ook al een kleine financiële balans opmaken, en die ziet er meestal niet rooskleurig uit.

 

Baby’s ontwikkeling

 

Eerste knabbelaars

 

Sommige baby’s worden al met een tandje geboren, terwijl bij andere kinderen de eerste tand pas rond de leeftijd van een jaar doorkomt. Gemiddeld echter verschijnt de eerste tand rond de 6de maand. De vorming van het gebit gaat met kleine ongemakken gepaard. Het overmatig produceren van speeksel en geïrriteerd, rood tandvlees zijn voortekens waarop je moet letten. Op zich kan je de pijn niet wegnemen. Er zijn wel een aantal middeltjes om het te verlichten. Een bijtring, een lokaal aan te brengen gel, een geschilde wortel,… zullen het ongemak draaglijker maken.

 

In de periode die vooraf gaat aan het doorkomen van een tand, kan je kind een beetje ziek zijn. Hij maakt koorts, heeft uitslag en zeurt meer dan gewoonlijk. Indien er koorts optreedt, meld je dit best aan je arts. Hij kan dan nagaan of er geen andere oorzaak mogelijk is. Eens de tand volledig doorgekomen is, zullen de klassieke nevenverschijnselen verdwijnen. En dan is het even stilte voor de storm?vooraleer eropnieuw een tand opkomt!

 

Scherp gehoor

 

Je baby van een half jaar oud kan nu al fijne geluidjes onderscheiden: klotsend water, het geritsel van papier, hij hoort het allemaal. Je kindje kan bepalen vanwaar het geluid komt. Als je de kraan laat openstaan, zal hij zijn hoofdje draaien in de richting van dat geluid.

 

Zitten

 

Als je je kind in zithouding met de rug tegen een kussen legt, kan hij al een beetje rechtop zitten. Hij houdt zijn hoofd mooi recht. Je kleintje wordt graag in een zithouding geholpen, maar als je hem bij z’n handen vasthoudt, wil hij meteen rechtop staan.

 

De grondige veranderingen in mama’s leven

 

Wat een kosten!

 

Er wordt wel eens beweerd dat een kind opvoeden, een huis kost. Zonder de drastische toer op te gaan, kan men enkel beamen dat opvoeden een dure zaak is. Een hele baby-uitzet, de ene luierverpakking na de andere, de kosten van de kinderarts?je hebt soms het gevoel dat er geen einde komt aan die hele resem kosten. Zeker voor mama’s die de klus in hun eentje klaren, is het niet steeds eenvoudig om alle rekeningen betaald te krijgen. Uiteraard verdient je kind de beste verzorging en wil je hem niets ontzeggen. Toch kan je via een aantal handigheidjes vermijden dat je (te diep) in de rode cijfers wegzakt. Heb je al een of meerdere kinderen, dan kan je nieuwste aanwinst prima gebruik maken van de meeste spullen van de oudere broer of zus. Bij een eerste kindje kan je familie en vrienden met kleine kinderen aanspreken. Zij hebben meestal gerief dat nog in primastaat is, maar niet meer van pas komt. Later kan jij op jouw beurt dan weer babyspullen uitlenen of weggeven.

 

Ken je niet meteen jonge moeders in je omgeving, ga dan eens een kijkje nemenop tweedehandsbeurzen voor baby-en kindergerief die regelmatig georganiseerd worden. Je kan er meestal toffe artikelen voor een appel en een ei op de kop tikken.

Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.

 

✓ Mama-must-do’s deze week

  • De huid van een baby is heel kwetsbaar en vraagt om een specifieke verzorging. Bescherm je kleintje door de juiste producten te gebruiken.
  • Blijf altijd bij je baby als hij in bad zit. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt tijdens een wasbeurt bij de hand hebt. En laat de telefoon rinkelen als hij gaat.

 

✓ Mama-nice-to-do’s deze week

  • Elke dag badderen hoeft niet, drie keer per week is prima. Als je baby ouder wordt en meer gaat bewegen zal je merken dat je je baby wel wat vaker moet wassen.
  • Lang badderen is ook niet nodig voor zo’n kleintje. Vijf minuten is voldoende. Vooral in de eerste maanden is dit belangrijk.

Partner Content