Je baby maand 7 (8ste maand)
De beweeglijkheid en de lenigheid van je baby neemt toe. Ook het toevallig omrollen verandert in actief omrollen. Mama’s die nog borstvoeding geven moeten opletten, want baby begint op alles te knabbelen.
Baby’s ontwikkeling
Miam, wat een lekkere… voeten
De lenigheid van je baby zal je verwonderen deze maand. Je kind kan nu vlot de heupen buigen zodat hij zelfs zijn voeten in z’n mond kan stoppen. Voor één keer speelt je deugniet met zijn eigen voeten?De buiging die hij hierbij maakt is noodzakelijk om te leren kruipen.
Actief omrollen van buik naar rug
Tot hier toe kon je baby van buik naar rug omrollen door uit zijn evenwicht te geraken. Eigenlijk gooide hij zichzelf omver. Nu kan je baby zich actief omrollen. Eerst draait hij de schouders, waarop het onderlichaam volgt. Je kind maakt hiervoor ook gebruik van zijn benen. Soms draait hij eerst het bekken en volgt zijn bovenlichaam. Het bewust omrollen van buik naar rug is belangrijk als voorbereiding om te leren kruipen.
Knuffeldier als beste maatje
Het is best mogelijk dat je kind al een favoriete knuffel heeft. Met zijn vriendje bij de hand gaat hij makkelijker slapen. Het toestoppen van het knuffeldier kan je opnemen in het slaapritueel. Het lievelingsknuffeltje helpt je baby de eenzaamheid te overwinnen. Zo voelt het slapengaan veiliger en vertrouwder aan.
Alle aandacht naar het speelgoed
Je baby draait en keert zijn speelgoed om tussen zijn handen. Hij bestudeert het aandachtig en neemt het ook van het ene hand in de andere. Glipt het speeltje uit zijn handen, dan raapt hij het prompt opnieuw op. Valt het stuk speelgoed buiten zijn bereik, dan gaat hij ernaar kijken en waarschijnlijk zeuren totdat jij het voor hem opraapt.
De grondige veranderingen in mama’s leven
Spelen met je baby wordt steeds leuker
Dankzij de toenemende interactie met je kind, wordt het spel tussen jullie beiden steeds fijner. Rond deze maand kan je met je baby ‘kiekeboe’ beginnen spelen. Leg je een doek over zijn hoofd, dan trekt hij het zelf weer weg. Als jij je eigen gezicht verstopt, gebeurt er iets verwonderlijks: je kind verliest plots alle belangstelling en vergeet dat jij er was. Hij gaat niet proberen het doek van je gezicht weg te halen, voor hem ben je echt even verdwenen!
Opgepast?bijtende baby!
Met de opkomst van zijn eerste tandjes, leert je kind algauw deze nieuwe ‘onderdelen’ te gebruiken. Hij sabbelt niet alleen, maar knabbelt op al wat hij te pakken krijgt?ook op jou! Zeker als je nog borstvoeding geeft, is dit letterlijk een pijnlijke situatie. Dit grapje hoef je hem helemaal niet ten koste van jezelf te laten beleven. Je kind beseft niet echt dat hij je pijn doet als hij bijt. Laat hem duidelijk, maar rustig, merken je dit niet graag hebt. Bijt je baby op je borst, dan kan je gewoon je tepel met je vinger losmaken. Om latere bijtproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat je er nu voor zorgt dat bijten geen gewoonte of spelletje wordt. Het is zeker niet te vroeg om je kind te leren dat je op bepaalde zaken zoals een bijtring of koekje wél mag bijten en op andere niet.
Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.
✓ Mama-must-do’s deze week
- Rond deze leeftijd komen de eerste tandjes door bij de meeste baby’s. Tandenpoetsen doe je zonder tandpasta.
- Krijgt jouw baby genoeg vitamine D binnen? Doe online een vitamine D-test.
✓ Mama-nice-to-do’s deze week
- Speel kiekeboe met je baby. Zo leert je kleintje dat je soms even uit het zicht bent, maar dat je altijd weer terug komt.
- Het is leerzaam om achter je baby aan te kruipen. Je ziet de wereld dan ineens vanuit een heel ander perspectief.