Je kindje erkennen, hoe gaat dat?

Wist je dat je je kindje al voor de geboorte kan erkennen? Zeker interessant als je niet getrouwd bent. Maar het kan ook later nog. Erkennen is belangrijk want het is de eigenlijk de wettelijke ‘bekentenis van het vaderschap’.

Wist je dat je je kindje al voor de geboorte kan erkennen? Zeker interessant als je niet getrouwd bent. Maar het kan ook later nog. Erkennen is belangrijk want het is de eigenlijk de wettelijke ‘bekentenis van het vaderschap’. Er zijn 3 erkenningsmomenten: ofwel voor je kindje geboren is, ofwel bij de geboorte-aangifte ofwel na de geboorte.

In principe kan je je kindje al laten erkennen vanaf het moment dat je zwanger bent. De meesten doen dat als ze nog zo’n 3 maanden te gaan hebben voor ze bevallen. Een kind erkennen doe je samen: je moet je met zijn 2 aanbieden op de burgerlijke stand van de gemeente. Vergeet je identiteitskaarten niet! Samen stel je een akte op die officieel de erkenning van je kind vastlegt. Opgelet: als je je kind laat erkennen in een andere gemeente dan die waar je gaat bevallen (iets waar vooral mensen in grote steden last van hebben) dan neem je best een kopie van de akte mee want die heb je nodig als je de geboorte gaat aangeven.

Wacht je tot de geboorte dan wordt het kind in principe automatisch erkend als de geboorte-aangifte wordt gedaan.

Is er op dat moment wel een aangifte maar geen erkenning dan heb je nog een jaar om te beslissen of het kind de naam van de vader krijgt.

Om er alles over te weten (mag het kind de naam van de moeder krijgen bijvoorbeeld) contacteer je best je eigen burgerlijke stand.

Partner Content