©Istock

Je tweeling in dezelfde kleertjes: goed idee of niet?

Als tweelingouder sta je voor de keuze: dragen je kindjes dezelfde kleren of kies je voor een totaal andere look? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Veel tweelingouders vinden het leuk om het tweeling-zijn te benadrukken. Daarom dragen veel tweelingkinderen de eerste jaren regelmatig identieke of matching outfits. Maar er zijn ook ouders die er bewust voor kiezen om dit niet te doen, omdat zij het belangrijk vinden dat er tussen de kinderen een duidelijk onderscheid bestaat.

Ja, we kleden onze tweeling hetzelfde, omdat:

  1. het superleuk is… Een babytweeling is sowieso al schattig, een babytweeling in dezelfde kleertjes is helemaal om op te eten. Begrijpelijk dat veel ouders overstag gaan en hun kindjes in dezelfde kleren stoppen.
  2. het makkelijk is… Vooral als ze wat groter zijn, vermijd je op die manier veel discussies en jaloezie.

Neen, we kleden onze tweeling niet hetzelfde, omdat:

  1. het verwarrend is. Als tweelingkinderen sprekend op elkaar lijken en ook nog eens dezelfde kleding dragen, kan het voor buitenstaanders lastig zijn om de kinderen uit elkaar te houden. Dit kan tot gevolg hebben dat de kinderen in mindere mate als individu worden aangesproken, omdat men dan niet goed weet wie wie is.
  2. het heel wat organisatie vraagt. Je moet om te beginnen alles dubbel aankopen. En dan is dat superleuke t-shirt nog maar in 1 exemplaar verkrijgbaar. Verder moet je ervoor zorgen dat de broeken, t-shirts en truien tegelijk gewassen worden.
  3. het niet bevorderlijk voor hun persoonlijke ontwikkeling is. Er wordt weleens gezegd dat het voor de ontwikkeling van hun eigen identiteit beter is om tweelingkinderen verschillend te kleden. Toch is dit idee ongegrond. Het identiek kleden van tweelingkinderen heeft op deze leeftijd niet of nauwelijks invloed op hun
    ontwikkeling. Kinderen van deze leeftijd zijn er niet zo mee bezig hoe ze eruitzien. Dat is meer het idee dat volwassenen zelf hebben. Pas vanaf een jaar of twaalf gaan kinderen hun eigen identiteit ontwikkelen en tegen die tijd gaan ze waarschijnlijk al lang niet meer hetzelfde gekleed.

Lees ook:

Partner Content