©GettyImages

Goeie vraag: vanaf welke leeftijd kun je je kind corrigeren?

Door Celine Werner

De meerderheid van de mama’s en papa’s is ervan overtuigd dat een kind corrigeren pas zin heeft vanaf de peuterleeftijd. Maar is dat wel écht zo?

Kun je je kind pas corrigeren vanaf de peuterleeftijd?

Het antwoord is: neen! Want grenzen stellen is cruciaal, ook voor baby’s.

Een ‘neen’ kan het verschil maken

Al vanaf het ogenblik dat je kleine uk nieuwsgierig wordt en daar ook naar zal handelen, moet je hem of haar al duidelijk maken wat wel en niet kan, zelfs al kan hij nog niet lopen. Meestal breekt dat moment aan tussen de zeven en negen maanden.

Probeert je baby jou bijvoorbeeld voortdurend te bijten en zeg je daar negen op de tien keer niets op, uit angst dat je kind gaat huilen? Dan is de kans groot dat het bijten niet zal stoppen. Een duidelijke ‘neen’ kan heus wel het verschil maken!

Hoe pak je het aan?

Het proberen waard: je kindje afleiden kan soms al voldoende zijn om het slechte gedrag te stoppen. Reageert je baby of peuter hier positief op? Dan is het belangrijk om dat goede gedrag te belonen. Op die manier weet hij sneller het verschil tussen goed en slecht.

Basis leggen voor empathie

De basisregel is dus simpel: je stelt een grens, legt uit waarom je die stelt en je leert je kind ook begrijpen hoe het wél hoort. De kans bestaat uiteraard dat je kind dit niet meteen volledig snapt, maar je legt op die manier wel de basis voor empathie. Volhouden is dus de boodschap.

Bron: huffpost.com

Ook de moeite om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content