Getty Images

Nostalgische kinderboeken uit jouw jeugd die ook leuk zijn voor je kinderen

Door Celine Werner

Niets zo fijn als voorlezen aan je kleine telg net voor die onder de wol kruipt. Maar het is des te leuker als het herinneringen naar boven brengt. Ontdek hier 10 nostalgische kinderboeken die je katapulteren naar jouw kindertijd.

10x nostalgie in de boekenkast

Pluk van de Petteflet

Iedereen kent deze klassieker van Annie M.G. Schmidt met de geweldige illustraties van Fiep Westendorp wel, dus mocht hij uiteraard niet in het lijstje ontbreken.

Pluk rijdt door de hele stad in zijn rode kraanwagentje, hij is op zoek naar een huisje en uiteindelijk komt hij terecht in het torentje van de Petteflet. Samen met de Stampertjes, mevrouw Helderder, Aagje en Zaza maakt hij de leukste avonturen mee.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Querido. € 20,99. Je koopt het hier.

365 kabouterverhaaltjes

Met dit boek ben je alvast het hele jaar zoet!

Wat zal er gebeuren als het kabouterdorpje plaats moet maken voor een nieuwe weg? Zullen de kabouters erin slagen een ander plekje te vinden waar ze kunnen wonen? En kunnen ze vriendjes worden met een grote rode kater? In 365 dagen kunnen er heel wat onverwachte dingen gebeuren.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Rebo Productions. € 10,75. Je koopt het hier.

Rupsje Nooitgenoeg

Een tijdloze bestseller die een lach op elk kindergezicht tovert!

Rupsje heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen, tot hij een heel grote, dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Gottmer. € 17,99. Je koopt het hier.

Dribbel

Dribbel is een hondje uit de kinderboekenreeks van Eric Hill, die sinds de jaren tachtig wereldwijd gelezen wordt.

‘Waar is Dribbel?’ is het eerste én beroemdste avontuur van dit schattige dier. Het is tijd om te eten, maar waar is Dribbel gebleven? Kijk achter de flapjes en zoek hem.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Van Holkema & Warendorf. € 10,50. Je koopt het hier.

Tiny

Tiny werd geboren in de jaren 50. Illustrator Marcel Marlier en auteur Gilbert Delahaye kwamen samen tot het idee om een jonge heldin te creëren voor meisjes van vijf tot acht jaar, van wie de avonturen goed aansloten bij hun leeftijd. Het eerste boek ‘Tiny op de boerderij’ verscheen in 1954.

Je kunt haar verhalen nog steeds in heel wat winkels kopen, maar dan wel in een nieuw jasje, en iets minder stereotiep.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Casterman. € 6,50. Je koopt het hier.

Matilda

De boeken van Roald Dahl zijn de dag van vandaag nog steeds erg populair. Het verhaal ‘Matilda’ is bijvoorbeeld een van z’n meesterwerken.

Matilda is briljant en kan geweldig goed leren. Maar haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar als een onderkruipsel. Daarom besluit ze zich eens goed kwaad te maken, en bedenkt ze heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets heel bijzonders kan.

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij De Fontein Jeugd. € 16,99. Je koopt het hier.

Niels Holgerssons wonderbare reis

Een Scandinavisch verhaal over de ganzenhoeder Niels en zijn reis met de wilde ganzen.
Niels is heel vervelend en daarom wordt hij heel klein: een kabouter! Hij vliegt mee met een troep wilde ganzen. En dan beleeft hij de meest fantastische avonturen!

Een chef-d’oeuvre met schitterende illustraties van Anton Pieck (de ontwerper van de Efteling!).

nostalgische kinderboeken

Verscheen bij Gottmer. € 18,99. Je koopt het hier.

Max en de maximonsters

Het verhaal uit 1963 gaat over hoe het jongetje Max zijn groeiende negatieve emoties – hij moet zonder eten naar bed omdat hij stout was – al dromend de baas wordt. Het boek is gekend om z’n prachtige tekeningen uit inkt en waterverf en de herkenbare, mooie boodschap. Een allereerste, gesigneerde editie werd in 2012 trouwens verkocht voor maar liefst 25.000 euro.

Verscheen bij Lemniscaat. € 14,95. Je koopt het hier.

De verhalen van Pieter Konijn

Het alom gekende kinderboek met Pieter Konijn in de hoofdrol heeft tijdloze vertelsels en prachtige illustraties van Beatrix Potter. Het verhaal van de schrijfster en tekenares werd in 2006 waarheidsgetrouw verfilmd: ‘Miss Potter‘, met Renée Zellweger in de hoofdrol. Uit die film kun je afleiden dat het leven van een vrouwelijke auteur in de 19e eeuw niet vanzelfsprekend was.

Verscheen bij Ploegsma. € 39,99. Je koopt het hier.

Charlotte’s web

Het hartverscheurende verhaal over de vriendschap tussen het biggetje Wilbur en de slimme spin Charlotte A. Cavatica uit 1952 overleefde al decennia voorleesplezier. Wilbur is een gelukkig varkentje. Hij heeft het enorm naar zijn zin op de boerderij. Tot hij hoort dat hij met Kerstmis geslacht zal worden. Hij is ontroostbaar. De spin Charlotte bedenkt een plan om Wilbur te redden.

Verscheen bij Lemniscaat. € 14,95. Je koopt het hier.

 

Nóg meer leuke (kinder)boeken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content