Klopt het dat een baby nooit zonder reden huilt?

Door Celine Werner

Klopt het dat een baby nooit zonder reden huilt? We vroegen het aan Rita Joos van vzw De Keerkring.

Wie is Rita?

Rita Joos is systeemtherapeute in individuele therapie en gezins- en relatietherapie. Daarnaast is ze counselor en coach in existentieel welzijn.

Maar wij kennen haar vooral als medewerker bij De Keerkring: een centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen. Deze vzw ontwikkelt en organiseert verschillende vormen van opvoedingsondersteuning die tegemoetkomen aan de behoeften van verschillende doelgroepen ouders en hun kinderen in onze huidige samenleving.

Klopt het dat een baby nooit zonder reden huilt?

Rita Joos: “Omdat de kleine spruit nog niet kan praten, is huilen de enige manier om iets kenbaar te maken. Een baby kan huilen om verschillende redenen: omdat hij zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt, wat last heeft van krampjes, nood heeft aan een knuffel, enz. Dus je mag zeker aannemen dat er altijd een aanleiding is.”

Weet je dan als ouder waarom?

Rita Joos: “Ouders, en al zeker een moeder, kunnen meestal achterhalen wat er aan de hand is als als ze hun buikgevoel volgen. Weet je er écht even geen raad mee? Dan is het zeker geen schande om advies te vragen aan vrienden, familieleden of een arts als je je wat zorgen maakt.”

Daarom stopt je baby met huilen bij het oppakken

Iedere mama herkent dit scenario: je wandelt rond met je telg omdat hij aan het huilen was, maar van zodra je gaat zitten of ‘m opnieuw neerlegt, vloeien de traantjes weer. Maar hoe komt dat? Jouw kindje doet ‘t zeker niet om jou te plagen, want het is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Lees er meer over in het artikel ‘Daarom stopt je baby met huilen bij het oppakken’.

[sm-rambla-embed][VWVIDEO_VeqRl9][/sm-rambla-embed]

Ook de moeite:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!