Getty Images

SOS gebroken nachten: de kracht van de powernap

Met een kind in huis boet je de eerste tijd serieus in aan slaap. De gebroken nachten doen wat met je! Neem de goede raad die je krijgt ter harte en probeer overdag even te slapen als je baby ook slaapt. Een powernap kan wonderen doen!

Overdag bijslapen: het voordeel

Te weinig slapen is niet enkel vervelend, het is ook nefast voor je geheugen en niet goed voor je immuunsysteem. Houdt je baby je regelmatig wakker ‘s nachts? Probeer dan overdag wat bij te slapen.

Opgelet, zorg ervoor dat je niet te lang in dromenland vertoeft. De ideale powernap duurt slechts een halfuurtje. Slaap je langer? Dan merk je dat je je bij het wakker worden eerder suf voelt en duurt het een hele poos voor je weer actief bent.

De ideale powernap: enkele tips

Best in de namiddag

Is je slaaptekort echt heel groot? Dan kun je elk moment van de dag benutten om even bij te slapen. Maar hét ideale moment van de dag is de namiddag, liefst zo’n acht uur nadat je ‘s morgens bent opgestaan. Voor de meeste mensen is dat tussen 14 uur en 16 uur, een moment waarop je sowieso al wat slaperiger bent. Vaak denkt men dat dat te maken heeft met een uitgebreide maaltijd ‘s middags, maar het zou gewoon terug te brengen zijn naar je biologische klok.

Maak het donker

Zoek een rustige omgeving uit waar je niet gestoord wordt. Doe de lichten uit en gordijnen dicht als je even een powernap wilt doen. Maak eventueel gebruik van oordopjes en een slaapmasker en zorg ervoor dat je smartphone op stil of niet storen staat. Ga liever niet in je bed liggen, want daardoor geef je aan je lichaam het signaal dat het nacht is en wordt het erg moeilijk om na een halfuurtje alweer op te staan.

Vergeet de to-dolijst

Het is verleidelijk om zodra je baby slaapt naar je to-dolijstje te grijpen. Want er zijn nog zoveel dingen te doen! Toch is het belangrijk om jezelf op dit moment op de eerste plaats te zetten. Niemand is geholpen met een mama die als een zombie rondloopt. Bovendien haal je die tijd makkelijk weer in, want na je powernap ben je een stuk efficiënter dan ervoor.

Drink een kopje koffie

Maar van koffie slaap je toch helemaal niet? Dat klopt inderdaad, maar dat effect treedt pas op na ongeveer 20 tot 30 minuten. Drink je dus een kopje koffie en doe je meteen erna een powernap? Dan word je na dat halfuurtje niet alleen uitgerust wakker, maar je geniet ook meteen van de powerkick van koffie. Dubbele winst dus!

Voor iedereen

Een powernap is niet enkel een goed idee als je een baby in huis hebt. Zowel jong als oud genieten van de voordelen. Wist je dat er zelfs bedrijven zijn die een powernap op het werk toelaten? Hier lees je er meer over.

Bron: oudersvannu.nl

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content