GettyImages

Luieruitslag? Dit zijn de oorzaken

Door Celine Werner

Zie je een rode en geïrriteerde huid op de billen en bovenbeentjes van je kindje? Dat is waarschijnlijk luieruitslag. Wat kun je eraan doen? We vertellen het je hier.

Luieruitslag: dit kun je doen

Luieruitslag is gelukkig niet besmettelijk of gevaarlijk, maar het kan wel heel vervelend zijn voor je kleine schat.

Dé oorzaak

Het probleem hélemaal voorkomen is niet echt mogelijk, maar er is wel één belangrijke tip als je het probleem wilt vermijden: verschoon je kindje regelmatig! De uitslag ontstaat dikwijls doordat je baby te lang een natte pamper draagt. Die roodheid kan zelfs nog erger worden als de luier bij iedere beweging gaat schuren tegen de huid.

Tips voor blije billetjes

  • Zink heeft een licht uitdrogende werking en helpt de billetjes droog te houden. Een zinkzalf kan met andere woorden flink helpen bij luieruitslag.
  • Vermijd billendoekjes met parfum, want de huid kan hier slecht op reageren. Gebruik bij voorkeur water, of doekjes met natuurlijke ingrediënten.
  • Het kan helpen om de billetjes goed te laten drogen voor je de schone luier weer omdoet.
  • Vergeet ook niet de plooien goed proper te maken, te laten drogen en in te smeren.
  • Gebruik luiers die de huid langer droog houden en gemaakt zijn van zacht materiaal.
  • Diarree zorgt sneller voor luieruitslag door de zuurtegraad van de uitwerpselen. Het spreekt dus voor zich dat je in dat geval sneller moet handelen.
  • Babyzalf beschermt de huid tegen de inwerking van urine.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Luieruitslag komt bij heel veel baby’s voor, dus hoef je je er meestal geen zorgen om te maken. Blijft het probleem toch aanhouden? Ga dan even bij de dokter langs, want het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind last heeft van luiereczeem in plaats van -uitslag.

Bron: ouders.nl & oudersvannu.nl

Ook de moeite om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content