Mannen en vaderschap: tips voor papa’s

Mannen en vaderschap. Het blijft een allesbehalve evidente combinatie. Terwijl de mama zowat de hele menselijke evolutie een dominante rol kreeg toebedeeld bij het ouderschap, blijven veel papa’s nog steeds wat onwennig aan de kant staan te kijken. Ga zelf maar na: in biologische zin duurt een zwangerschap voor een vrouw zowat 9 maanden, voor mannen is het beperkt tot het leveren van wat genetisch materiaal. Wist je trouwens dat de aanwezigheid van de vader bij de bevalling een heel recent verschijnsel is ? Voor al die papa’s die niet goed weten hoe ze zich op een prettige manier meer betrokken kunnen voelen bij de zwangerschap en opvoeding alvast deze tips.

Als man heb je geen vat op de geboorte van je kind. Je bent helemaal afhankelijk van de natuur en de zwangerschapsbegeleiders. Toch hebben mannen die heel veel lezen en leren over zwangerschap, bevallen en opvoeding vaak het niet onprettige gevoel dat ze daardoor meer controle hebben over de hele situatie. Informeer je dus, je zal er ook je partner een plezier mee doen !

Nochtans zullen mannen vaak de omgekeerde neiging vertonen en juist zo weinig mogelijk met de zwangerschap willen te maken hebben. Omdat de komst van een baby allerlei ongekende emoties losmaakt (en ook wel omdat ze nu wat minder aandacht krijgen), zullen nogal wat mannen liefst zo weinig mogelijk geconfronteerd worden met het hele gebeuren, zelfs na de geboorte. Huilende baby's worden snel aan mama overhandigd, als ze moeten luiers verversen moeten ze plots dringend weg en als er tijdens de zwangerschap een bezoekje bij de gynaecoloog op het programma staat, hebben ze een dringende vergadering. Nochtans is de beloning voor het overwinnen van die weerstanden groot.

Papa is onzeker

Heb je je al eens afgevraagd waarom mannen soms uren geduld kunnen hebben om pakweg een modelbouwvliegtuigje in elkaar te prutsen maar ze bij de minste tegenwind op het vlak van het verzorgen van hun baby plots hysterisch worden?

Het toont alleen maar hoe onzeker ze zijn. Nochtans is het niet anders dan met dat vliegtuigje: de eerste keer lijkt het op een mengsel van lijm en verf, de tiende keer wordt het een knap staaltje vakmanschap. Het is niet anders met opvoeding. Hoe vaker je het beoefent, hoe zekerder je je voelt en hoe beter je er in wordt. Maak van die opvoeding overigens geen wedstrijd. Als er één gebied is waar dat niet werkt, zijn het wel kinderen.

Als mevrouw makkelijker haar kinderen kan sussen dan mijnheer, moet dat geen reden zijn voor mijnheer om zijn kind nooit meer te sussen ! De beste manier om zelfzekerder om te gaan met je baby, is trouwens je baby begrijpen. Wat bedoelt hij als hij weent ? Hoe vertelt hij je dat hij wil slapen ? Door te begrijpen wat baby wil, ben je zeker dat je ook het juiste gedrag stelt om aan baby's wensen te voldoen ! Het spreekt voor zich dat je daartoe de nodige ruimte moet voorzien in je – ongetwijfeld drukke – agenda.

Als je geen tijd maakt, kan je nooit je kind begrijpen of leren hoe je luiers ververst. Bovendien zal je dankzij de nodige kwaliteitstijd in te bouwen, op korte tijd een hechte relatie met je zoon of dochter weten tot stand te brengen. Een papa die zich geliefd weet door zijn kind, voelt zich al snel stukken zekerder over zijn vaderlijke vaardigheden.

Partner Content