© Getty Images

Help, mijn kind leest niet (graag)! Tips van de expert

Het leesniveau van onze kinderen gaat achteruit. Ze lezen minder en onderzoek toont ook aan dat ze steeds minder gráág lezen. Wat kunnen we doen om onze kinderen weer meer aan het lezen te krijgen? We vroegen het aan leesvaardigheidsexpert Lieven Coppens.

Hoe krijg je je kind aan het lezen?

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat onze kinderen steeds minder goed lezen. En, wat ik erger vind, is dat onze kinderen ook minder gráág lezen”, steekt Lieven Coppens van wal.

“Hoe dat komt? Ik denk dat er in het algemeen gewoon veel minder gelezen wordt. De digitalisering neemt steeds meer plaats in en zo wordt onze cultuur visueler. Volwassenen lezen zelf ook minder. En als onze kinderen minder zíén lezen, dan lezen ze zelf ook minder.”

Tijd om het tij te keren, dus. Maar hoe? Lieven Coppens geeft ons enkele tips:

• Geef zelf het goede voorbeeld

“Zien lezen, doet lezen. Wanneer kinderen, en het liefst al van heel vroeg, anderen zien lezen, zullen ze zelf ook sneller naar boeken grijpen. En dat hoeven echt niet altijd dikke kanjers te zijn. Een krant lezen en een kookboek openslaan, horen daar ook bij.”

• Beperk je niet tot wat ‘moet’

“Breng het plezier van het lezen weer naar boven. Ik merk vaak dat ouders hun kinderen wel begeleiden bij het lezen, maar vaak enkel ‘omdat het moet’. Ze hebben te horen gekregen van de leerkracht dat hun kind best elke avond 10 minuten leest, en dus schotelen ze hen elke avond de verplichte leesblaadjes voor, of dat ene boekje uit de klas. Probeer het toch wat ruimer te zien en zoek samen naar leesmateriaal dat je kind interesseert en wil begrijpen. Dan komt dat lezen vanzelf en voelt het niet aan als een verplicht nummertje. Uit het laatste PISA-onderzoek blijkt dat onze 15-jarigen voor het thema ‘leesplezier’ in de top 2 zitten van landen waar kinderen het minst plezier hebben in lezen. Dat is toch hallucinant?”

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor leuk leesvoer? Wij geven elke week een boekentip voor jou of je oogappel weg!

• Begin er zo vroeg mogelijk mee

“We laten nu heel wat kansen liggen wanneer onze kinderen nog heel klein zijn. Laat je kleuter al heel vroeg met boekjes in aanraking komen. Ook prentenboeken helpen hier al. Hoe meer kinderen het gewoon zijn om boekjes te bekijken, hoe beter. Dit is een interesse die je niet vroeg genoeg kunt aanwakkeren.”

Op zoek naar boekjes voor je kleine uk? Wij selecteerden de leukste kijk-en voelboekjes.

• Leer je kind de juiste woorden te gebruiken

“Kinderen hebben alle baat bij een grote en juiste woordenschat. Dat zal hen alleen maar helpen om later vlot en begrijpend te lezen. Doe dit van bij het begin juist. Noem een trein en ‘trein’ en niet een ‘tsjoek-tsjoek’.

• Doe weer vermicelli-letters in de soep

“Speel met letters. Laat je kind als kleuter alle letters van zijn naam in de krant of in de soep zoeken. Het lijken kleine, domme spelletjes, maar intussen ben je bezig met taal, klanken en letters. Onderschat die voorbereiding niet.”

• Lees voor

“En dat is wetenschappelijk bewezen: kinderen aan wie veel voorgelezen wordt, kunnen later beter én sneller lezen. Maak er samen een gezellig moment van waar ze naar kunnen uitkijken.”

Onze tip om voorlezen makkelijker te maken?

Check het gloednieuwe www.erwaseenzzz.be. Wie zich hier registreert, krijgt elke maand een boekje met vier hoofdstukken uit een bestaand verhaal (van o.a. grote namen als Marc de Bel en Mark Tijsmans) – helemaal gratis – in de brievenbus. Op dit voorleesplatform – dat bovendien van woensdag dé voorleesdag bij uitstek wil maken – vind je ook heel wat extra tips om van het voorlezen een echte belevenis te maken.

Ook Libelle zet trouwens mee z’n schouders onder dit initiatief!

Meer over lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content