Misverstanden en fabeltjes over borstvoeding

Bij de overweging van borst- of flesvoeding, is het belangrijk om je goed te informeren. Er bestaan immers heel wat kwakkels. We beantwoorden hier enkele veel voorkomende vragen.

LEES OOK: Dit wist je nog niet over moedermelk

Kan borstvoeding alleen als je grote borsten hebt?

Neen, er is geen verband tussen de grootte van je borsten en de hoeveelheid melk die je produceert. Kleine borsten hebben minder vetweefsel. Enkel het klierweefsel is van belang voor borstvoeding. Tijdens de zwangerschap groeien de melkklieren meestal voldoende.

Kan je ook een tweeling de borst geven?

Ja, dat is net zo goed mogelijk als bij een eenling. De melkproductie wordt immers bepaald door het aantal keren dat aan je borst wordt gezogen. Je zal bij een tweeling hierdoor dubbel zoveel melk aanmaken.

Bevordert bruin bier de borstvoeding?

In zekere zin wel. Het drinken van een glas bier bevordert hormonaal de melkvorming en werkt ontspannend. Ontspanning is belangrijk bij de vorming van moedermelk. Vergeet niet dat je baby dan mee van de alcohol drinkt. Af en toe eens een glaasje drinken, kan geen kwaad.

Kan je borstvoeding geven na een keizersnede?

Ja, hoewel de melkproductie bij een volledige verdoving misschien iets moeilijker op gang komt. Kreeg je enkel een ruggenprik, dan verloopt de melkproductie even snel als bij een gewone bevalling.

LEES OOK: 12 tips voor mama’s die borstvoeding geven

Kan je een prematuurtje borstvoeding geven?

Ja, de moedermelk is trouwens vaak geschikter dan deze van een moeder die op tijd is bevallen. Bovendien hebben prematuren dankzij borstvoeding minder kans op infecties. Soms zijn er wel praktische problemen en is je te vroeg geboren baby nog niet in staat om aan je borst te drinken.

Beschermt borstvoeding tegen zwangerschap?

Het vermindert de kans op zwangerschap, maar sluit het niet uit. Borstvoeding is geen voorbehoedsmiddel.

Krijg je door borstvoeding slappe borsten?

Neen, beslist niet. Het is de zwangerschap zelf die ervoor kan zorgen dat je borsten na de bevalling slapper worden. Of je daarna borstvoeding geeft of niet, maakt niet veel uit. Bij heel wat vrouwen die borstvoeding geven, worden de borsten zelfs wat steviger.

LEES OOK: Zo kan je moedermelk bewaren

Partner Content