Mogelijke gevaren met nieuwe zuigflessen

In de krant Het Nieuwsblad wordt gewaarschuwd tegen het mogelijk vrijkomen van gevaarlijke stoffen wanneer je een zuigfles in de microgolfoven opwarmt.

De boosdoener in kwestie heet bisfenol A (BPA), legt Het Nieuwsblad uit. Die stof zit in het plastic waarvan bijvoorbeeld babyflessen en koffiebekers worden gemaakt.

Het bekende blad Scientific American stelt dat er veel méér BPA in onze voeding lekt als die verpakkingen in de vaatwas of in de microgolf terechtkomen. Bij een aantal nieuwe studies vonden de Amerikanen afbraakproducten van BPA in vrijwel alle urinestalen van onderzochte proefpersonen.

Professor Jan Tytgat, hoofd van de Toxicologie afdeling van de KUL, nuanceert toch en zegt dat die doses liggen steeds zowat duizend keer onder de Europese veiligheidsdrempels liggen. Toch geeft hij volgend advies: ‘Onderzoek in Athene leert dat het weglekken afneemt na zes à zeven keer opwarmen. Mijn advies is bijgevolg elke nieuwe fles meermaals met heet water te spoelen voor je ze opwarmt in de microgolf.’

Lees hier het volledige artikel op www.nieuwsblad.be

Partner Content