Getty Images

Momshaming: waarom doen we het?

Hé mama’s, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje! Waarom zijn we dan zo vaak negatief over elkaar als het gaat over het ouderschap? Momshaming is een term die we helaas steeds vaker horen en daar moeten we dringend wat aan doen!

Als nieuwbakken ouder sta je constant voor uitdagingen en keuzes die je moet maken. Je kind komt niet met een handleiding en het is vaak een constante zoektocht. Geef je borstvoeding in het openbaar of vind je dat not done, mag jouw kindje bij jou in bed slapen of liever meteen op de eigen kamer en verwen je je baby niet door hem de hele tijd in de draagzak dicht bij jou te dragen?

Je eigen keuzes maken

We willen het allemaal goed doen, maar elke ouder maakt zijn eigen keuzes en dat is helemaal prima. Toch merken we dat moeders onder elkaar best hard kunnen zijn als het gaat over de opvoedingskeuzes die ze maken. Vroeger viel er al wel eens een woord op het plaatselijk speeltuintje, maar nu alle mama’s ook op social media zitten is het hek van de dam. Momshaming, of de openlijke kritiek uiten op de keuzes die moeders maken is aan een opmars toe en die evolutie is zorgwekkend.

Bekende mama’s staan in de spotlights en krijgen natuurlijk makkelijker kritiek. Herinner je je Siska Schoeters nog, die haar kroost op een lacherige manier little fuckers noemde? Ze kreeg meteen bakken kritiek over zich heen, want zo’n uitspraak getuigt niet van erg veel respect. Maar zeg nu zelf, welke ouder heeft zijn kinderen nog niet achter het behang willen plakken?
Of Linde Merckpoel, die terwijl ze zwanger was eerder sprak over een donderwolk dan een roze wolk. Half Vlaanderen leek er een mening over te hebben en die reacties waren helaas niet allemaal netjes.

Goedbedoeld advies?

Ook de gewone mama’s in de straat krijgen de laatste jaren steeds vaker goedbedoeld advies dat erg verkeerd kan aankomen. Gaat het dan om jaloezie of onzekerheid? Doen we ons best om de keuzes van een ander neer te halen om op die manier die van onszelf te verantwoorden?

Moeder zijn zit in ons hart en de rest van ons lijf. Daarom zijn we zo gevoelig voor kritiek als het op onze kinderen en de manier waarop we hen opvoeden aankomt. Doet iemand het anders? Dan zien bepaalde mama’s dat als een regelrechte aanval op hoe zij het aanpakken.

Ligt het huis van je buurvrouw er altijd schoon en opgeruimd bij? Dan kun je je afvragen of er wel geleefd en gespeeld mag worden door de kinderen. Want zoals het gezegde gaat ‘good moms have sticky floors, messy kitchens, laundry piles, dirty ovens and happy kids’, toch? Of ben je gewoon een klein beetje jaloers op de rust die zo’n opgeruimd huis uitstraalt terwijl jij constant struikelt over een stuk speelgoed?

Mama’s die bewust wat minder gaan werken of een periode helemaal thuis blijven om bij de kinderen te zijn krijgen vaak bakken kritiek van de carrièremoeders. En andersom.

Omgaan met momshaming

Hoe ga je om met momshaming? Wij geven graag enkele tips:

  • Is het een eenmalige gebeurtenis? De kans is groot dat het niets met jou persoonlijk te maken had, maar met de onzekerheid van de persoon die jou bekritiseerde. Of ze had gewoon een slechte nacht.
  • Negeren werkt vaak het best. Richt je aandacht liever op dingen die er echt toe doen in plaats van mensen die denken dat ze het beter weten.
  • Misschien is het niet bedoeld als kritiek. Soms denk je dat je aangevallen wordt, maar is de tip die je kreeg gewoon goedbedoeld, maar kwam het er een beetje verkeerd uit. Zit je zelf niet goed in je vel of ben je wat prikkelbaar? Dan kan ook dit advies soms als een regelrechte aanval overkomen.
  • Wat voor de ene werkt, is niet noodzakelijk goed voor de andere. Krijg je ongevraagd advies van iemand die uit eigen ervaring spreekt? Laat gerust weten dat je blij bent dat dat voor haar werkte, maar dat jij het toch anders ziet.
  • Vertrouw jezelf! Jouw intuïtie zit meestal goed. Jij kent je kinderen namelijk het best en weet diep vanbinnen wat het best voor ze is.

Tenslotte: let erop dat je zelf niet onbedoeld aan momshaming doet. Soms wil je iemand helpen door advies te geven of je ervaringen te delen, maar komt dat verkeerd aan. Voor je tips gaat geven, check je best even of de andere partij er nood aan heeft. Misschien wil ze gewoon even haar hart luchten en komt ze er zelf wel uit.

Bronnen: motherhood.se, demamagids.nl, kekmama.nl

Meer info over ouderschap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content