©GettyImages

Mooie kinderfoto’s met je smartphone: do’s en don’ts

De mooiste kinderfoto’s maak je tegenwoordig gewoon zelf! Haal je smartphone boven en ‘klik’! Met onze tips worden jouw foto’s echte plaatjes om in te kaderen.

Jouw kind is de allerschattigste en hij doet zó veel grappige dingen die je uiteraard op foto moet vereeuwigen. We zetten enkele do’s en don’ts op een rijtje voor de mooiste foto’s van je kleintje.

9 gouden kinderfototips

 1. Veel verschillende expressies zijn de moeite waard om vast te leggen. Wacht dus niet altijd tot je kind lacht, maar neem ook eens een foto waarop hij een dromerige blik heeft, een gekke bek trekt of boos kijkt.
 2. De juiste achtergrond is belangrijker dan je denkt. Zorg voor een rustige omgeving en voor een leuk contrast. Zie je een blauwe muur en heeft je kind een gele regenjas aan? Klik! Foto’s met felle, contrasterende kleuren springen er altijd uit.
 3. Denk aan verschillende standpunten: neem foto’s op gelijke hoogte, maar ook eens wat lager of hoger dan je kind.
 4. Actie! Wapperende haren, kinderen met hun handjes hoog in de lucht … : dynamiek in de foto is geweldig.
 5. Je kind hoeft niet altijd recht in de camera te kijken. Neem eens een foto van z’n profiel en ontdek ook dát leuke effect.
 6. ‘Regel van drie’: Het verschil tussen een snapshot en een goede foto zit hem in de compositie. Ken je de ‘regel van drie’ al? Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drieën. Als je kleintje op een van de snijpunten van de lijnen op de foto staat en niet in het midden, wordt je kiekje spannender om naar te kijken. Bij een close-up zet je het gezicht uit het midden, met de ogen op een van de snijpunten.
 7. Hou je camera stil: Hoe minder licht er is, hoe meer tijd je camera nodig heeft om een foto te maken. Als je in deze tijd je smartphone beweegt, geeft dat een wazige foto. Hou je smartphone stil door je arm ergens op te laten steunen (of gebruik je knie als steunpunt).
 8. Hoge kwaliteit: Je foto’s worden niet standaard in de hoogste kwaliteit opgeslagen, om opslagruimte op je telefoon te sparen. Maar weet wel dat hoe hoger de resolutie van je foto is, hoe mooier en gedetailleerder hij wordt. Foto’s die je wil bewaren of uitprinten, sla je dus best in de hoogste kwaliteit op. Dit kan je aanpassen via de instellingen van je smartphone.
 9. Voldoende licht: Voor mooie foto’s heb je sowieso veel licht nodig. Niets is zo mooi als het daglicht op een licht bewolkte dag; direct invallend zonlicht is dan weer te hard. Zet je kind in de buurt van een raam en zorg dat jij het licht in de rug hebt en niet je kleintje, want dat zorgt voor donkere silhouetten. Je foto’s worden mooier in een lichte kamer of op een witte ondergrond, want dat reflecteert het licht. Je kunt dat licht nog een beetje versterken door net buiten beeld een wit kussen neer te zetten of iemand een wit vel papier vast te laten houden. Zo krijg je een professioneel resultaat.

2 don’ts met je smartphonecamera

Hoewel je er prachtige foto’s mee kunt maken, heeft de camera op je telefoon ook zijn beperkingen. Deze twee dingen kun je beter vermijden:

 1. Zoomen: Laat die zoomfunctie op je camera maar met rust, want écht werken doet ze toch niet. Je kunt beter een foto van wat dichterbij maken, of als dat niet kan, de foto croppen (bijsnijden) in de nabewerking.
 2. Flitsen: De flits van je smartphone is eigenlijk geen flits, maar een veredeld ledlampje. Gevolg: foto’s van een wazig, overbelicht kind met rode ogen. Niet echt de bedoeling, toch?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content