Getty Images.

Opnieuw aan het werk na je bevalling: hierop moet je je voorbereiden

Jep, we zouden waarschijnlijk allemaal liever nog een maandje (of vier) naast de wieg van zoon- of dochterlief blijven zitten, maar ooit is het helaas toch weer zover: je kleine spruit moet naar de opvang en zelf moet je weer elke dag de baan op richting kantoor. Hoe je dat werkende leven precies moet gaan combineren met een hectische baby-routine? Hieronder alvast een paar tips op een rijtje!

Het lijkt nog maar pas geleden dat je je kleine wondertje op de wereld hebt gezet, en plots is het alweer zover: opnieuw aan het werk! Voor de meeste moeders niet bepaald een dag om naar uit te kijken én bovendien ook logistiek gezien geen evidentie, want: er is sinds de laatste keer dat je naar kantoor moest op z’n zachts gezegd heel wat veranderd.

Hoe je een hele dag werken combineert met die tweede ‘dagvullende taak’ (a.k.a. luiers verversen, borstvoeding geven, kleertjes aandoen, kleertjes uitdoen, baby wassen, baby in bed stoppen en – niet te vergeten – een pak slapeloze nachten)? Dat weet werkelijk niemand. Maar hieronder toch alvast een paar tips om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. ‘On a roll’: kweek een goeie ochtendroutine

Oh die heerlijke tijd, toen je alleen nog jezélf een halfuurtje voor vertrek de douche in moest duwen, om vervolgens op je gemakje een outfit te selecteren en je fluitend met een koffietje in de hand richting werkplek te begeven. Niet zo met een baby: want niet alleen moet er nu voor jezelf gezorgd worden; er moet ook een papje opgewarmd, een kind gevoed en gekleed en een luiertas gemaakt worden.

Een goede ochtendroutine met een doordacht stappenplan en een stevige dosis timemanagement is dan ook key. Rek ’s ochtends dan ook zeker voldoende tijd uit, en calculeer op voorhand al eens in hoeveel tijd je voor elk onderdeel nodig zal hebben. Leg alle spullen die je nodig hebt voor de volgende ochtend bij voorkeur al klaar, en bepaal ook alvast je eigen outfit en die van de baby. Welke spullen moeten er mee naar de crèche? Stop ook die alvast in de luiertas.

2. Oké is goed genoeg

Als jonge ouder komt er zoveel op je af: je kunt niet én je baby voortdurend op de arm hebben en je huis spic en span houden én dan ook nog eens die workaholic zijn die je misschien een paar maanden geleden wel was. Gun jezelf dan ook een beetje tijd om aan je nieuwe leventje te wennen. Het motto dat je hierbij best in gedachten houdt? Perfect bestaat niet en ‘oké’ is best wel goed genoeg.

3. Richt een rommelkamer in

Wat het huishouden betreft: een baby erbij betekent niet alleen een pak spullen extra in huis, maar ook nog eens veel minder tijd om jezelf te organiseren, en om de gebruikte spullen ook nog eens telkens netjes op te bergen. Krik je rommel-tolerantiegrens bij voorkeur dan ook een beetje op en laat het los. Voor wie toch een min of meer netjes huis wil: richt een rommelkamer in waar je alle lost and found-spullen tijdelijk in dropt. Deurtje dicht, en klaar is Kees.

4. Begin niet op een maandag

Nog een goede tip voor wie na een hele periode aan kraamtijd weer aan het werk gaat: begin niet op een maandag, maar start liefst ergens in het midden van de week. De eerste keren dat je die hectische ochtendrush moet combineren met ‘het leven zoals het is: the office‘, zal sowieso niet van een leien dakje lopen. Gun jezelf dan ook de tijd om er een paar dagen in te komen, rust dan weer een weekend uit, en ga er pas de volgende maandag weer volledig tegenaan.

5. Bereid je voor op schimmige kolfplekjes

Vooral voor mama’s die ook na hun werkstart nog borstvoeding willen blijven geven, is de terugkeer naar kantoor geen sinecure. Zo’n twee keer per dag naar de crèche snellen, is voor de meeste vrouwen niet meteen haalbaar, dus dat wordt dan afkolven geblazen. Handig is het om van tevoren even aan je baas of je werkplek te laten weten dat je van plan bent om af te kolven, zodat ze logistiek alvast het een en ander kunnen regelen.

Bereid je er wel op voor dat niet alle werkplekken hier veel moeite in zullen stoppen en er dus bijgevolg al eens gekolfd zal moeten worden op eerder groezelige plekjes, zoals in het magazijn op het eind van de gang tussen wat oude dozen, of zo.

6. Laat je kind alvast wennen aan de oppas

Na ettelijke maanden aan je zij gekluisterd te zijn geweest, zal je kind het afscheid hoogstwaarschijnlijk niet zonder een paar traantjes doorstaan. Dat is niet erg, en laat je er zeker niet door van je stuk brengen. Als je er zelf rustig onder blijft en afscheid niet al te dramatisch lang uitrekt, zullen die huilbuitjes waarschijnlijk al snel achterwege blijven. Bovendien zal je baby zich na enige tijd ook best op z’n gemak gaan voelen bij de oppas in kwestie.

Om drama’s op je eerste werkdag te voorkomen echter (want nee, achter een bureau moeten plaatsnemen terwijl je je hysterische kind net voor de eerste keer in de armen van iemand nieuw achter liet, is niet bepaald bevorderlijk voor de werkethiek), is het een goed idee je baby ook vóór de bewuste dag al eens een paar keer bij de crèche af te zetten.

7. Laat jezelf alvast wennen aan de oppas

Ook voor jou als mama zal afscheid nemen van je kleintje, niet makkelijk zijn. Niet alleen zijn je lijf en brein biologisch immers zo ingesteld dat je de scheiding van zoon- of dochterlief niet goed zal verteren, neem daar nog eens bij dat je – ook ettelijke maanden na de bevalling – nog steeds een vat vol hormonen bent, en bovendien niet eens kunt rekenen op een degelijke nachtrust, en die mental breakdown is nooit ver weg.

Anticipeer vast op dat gemis door op je werkplek alvast een paar foto’s van je kleine spruit uit te stallen, of door bijvoorbeeld aan de oppas of crèche te vragen je dagelijks een fotootje of berichtje door te appen: het klinkt misschien stom, maar het kan je dag al een pak luchtiger maken.

8. Back to work: maak een re-integratieplan

Nog iets waar veel jong moeders misschien niet meteen bij stilstaan als ze zwanger worden, maar wat achteraf soms een pijnlijke realiteit kan worden, is dat de omgeving waar ze zich tot voor kort als een vis in het water voelden, hen plots niet meer zo vertrouwd aandoet: ze voelen geen connectie met de werkvloer en ook de stof waar ze zich zo in hadden bekwaamd zit helemaal niet meer zo fris in het hoofd.

Ook hier is het vooral een kwestie van niet te panikeren: je ‘hersenen’ zijn een hele tijd met heel andere dingen bezig geweest, dus geef ze de tijd om aan te passen. Bovendien kan je zogenaamde ‘zwangerschapsdementie’ nog een hele tijd ná de bevalling doorlopen ook: geef jezelf dus ook die tijd en ruimte. Stel voor jezelf eventueel een re-integratieplan op dat je toelaat stapsgewijs en met zoveel mogelijk focus terug in je werk te komen.

9. Communiceer met je collega’s en leidinggevende

Belangrijk hierbij is dat je goed communiceert met je collega’s en je leidinggevende. Laat weten wat er voor jou moeilijk loopt en vooral ook: wat je werkgewijs aankunt en wat niet.

Wat je collega’s betreft: wees gewoon open en eerlijk over wat je voelt. Als je vooral met mannen samenwerkt, licht hen dan in over de mate waarin je leven veranderd is, en over welke beslommeringen je je zorgen maakt. Pas als mensen in je omgeving wéten wat er allemaal in je hoofd en leven rondspookt, kunnen ze er immers ook begrip voor opbrengen.

10. Durf hulp te vragen

Is je kind ziek, heb je té veel werk of zie je het gewoon eventjes allemaal niet meer zitten omdat je kind maar niet wil stoppen met huilen en jij weet niet waarom? Aarzel dan vooral niet om hulp te vragen! Een fout die veel jonge ouders lijken te maken, is denken dat ze alles alleen moeten kunnen en dat ‘het eventjes niet weten’, gelijk staat aan ‘geen goede ouder zijn’ – iets wat natuurlijk helemáál niet het geval is.

Ideaal is het als je kan rekenen op de steun en kennis van je eigen ouders of op die vriendinnen in ‘hetzelfde schuitje’: maak bijvoorbeeld een mama-Whatsappgroepje aan om alle vragen of akkefietjes met elkaar te delen. Niet meteen vrienden in dezelfde levensfase? Kijk eens rond op Facebook: ook daar zijn veel ‘jonge ouder’-groepen te vinden.

11. Weg met dat mom-brain: maak lijstjes

Omdat je hersenen de eerste maanden nog een beetje ‘geïnfecteerd’ kunnen zijn met het ‘mom brain‘-virus, kan het handig zijn om to-dolijstjes aan te leggen. Hang bijvoorbeeld in de keuken een groot magneetbord met daarop het schema van de week: wie moet wanneer waar zijn en om hoe laat precies?

Ook handig: plan in het weekend al wat je gedurende de week gaat koken. Koop de belangrijkste ingrediënten alvast in, en kook indien mogelijk misschien ook voor twee dagen, want je kunt er donder op zeggen dat je daar door de week geen tijd voor zal hebben.

12. Vlekken op je kleren of laptop vergeten: laat het los

Helaas: op je werk verschijnen in een onberispelijke outfit zal er voor jou de komende maanden of jaren waarschijnlijk niet meer inzitten. Spuugvlekjes of het resultaat van een paar zure melkoprispingen … het hoort er vanaf nu helemaal bij, dus je kunt er maar beter gewoon vrede mee nemen. En je collega’s, die begrijpen het vast ook wel!

13: Negeer vreemde blikken van mannelijke collega’s

Wie op een voornamelijk mannelijke vloer werkt, kan al eens met wat onwetendheid of een beetje onbegrip te maken krijgen. Van flauwe mopjes wanneer er een beetje borstmelk door je T-shirt lekt omdat je (ugh, zwangerschapsdementie) weer eens die borstcompressen vergeten bent, tot het moeten overdragen van belangrijke dossiers ‘omdat je daar nu toch geen tijd meer voor hebt’ of het niet mogen stoppen om 16u30 om je kind aan de schoolpoort op te halen. Hier luidt het advies: kom op voor jezelf en laat je horen!

14. Neem ook wat tijd voor jezelf!

Het wordt een hectische tijd, waarin voortdurend geschipperd zal moeten worden tussen werken en kind. Kleine tip om dat vol te houden: neem af en toe ook eens een beetje qualitytime voor jezelf. Ga eens sporten, spreek af met vriendinnen (idealiter zónder kind) of doe gewoon een beetje make-up op en ga de stad in. Al die dingen zorgen er immers voor dat je ook zelf een beetje in balans blijft. Iets wat ook de relatie met je kind ten goede zal komen: want alleen als jij je goed voelt in je vel, doet je baby dat ook!

15. Dut wanneer het kan

’s Nachts veel slapen zit er waarschijnlijk niet in, en toch wordt er op je job elke dag weer opnieuw van alles verwacht. Doet je baby nog een dutje in de late namiddag of vroege avond? Aarzel dan ook niet om ook zelf even je hoofd neer te leggen. Powernaps worden de komende maanden vast je beste vriend.

Lees ook:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."