© Getty Images

Navelstreng niet meteen doorknippen: wat zijn de voordelen?

De navelstreng doorknippen? In de meeste gevallen gebeurt dat zodra de baby is geboren. Nochtans zijn er voordelen aan langer wachten.

Amper 15 tot 30 seconden na de geboorte van de baby klemt de gynaecoloog meestal de navelstreng af, zodat hijzelf of de partner deze kan doorknippen. Maar er gaan steeds meer stemmen op om daarmee langer te wachten waardoor je de navelstreng laat uitkloppen. Dat heeft namelijk zowel voor de baby als de mama veel voordelen.

Gedurende je zwangerschap heeft de navelstreng ervoor gezorgd dat jouw baby niets tekortkwam. Maar ook na de bevalling blijft er nog enkele minuten bloed naar de baby stromen via de navelstreng. Laat je deze uitkloppen? Dan betekent dat letterlijk dat je wacht met doorknippen tot er geen bloedcirculatie meer is en de navelstreng gestopt is met kloppen. Daardoor verandert de kleur van blauw naar wit.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wacht je best minimaal 60 seconden, maar het mag natuurlijk altijd langer. Na een minuut zou de baby ongeveer de helft van de voordelen hebben gekregen.

Voordelen van navelstreng niet meteen doorknippen

Zolang er nog bloed doorstroomt, betekent dat meer voedingsstoffen en meer stamcellen voor je baby. Vooral de hoeveelheid ijzer zou een belangrijke rol spelen. Dankzij het bloed uit de placenta zou je baby voldoende ijzer hebben om de eerste maanden door te komen, tot hij zelf ijzer haalt uit voeding.

Vroeger werd gedacht dat het belangrijk was om de navelstreng zo snel mogelijk door te knippen om postnatale bloedingen bij de mama te voorkomen. Maar dat klopt niet. De navelstreng niet meteen doorknippen zorgt niet voor een hoger risico op bloedingen.

Je kunt de navelstreng laten uitkloppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het bloed vanuit de placenta via de navelstreng naar de baby te pompen. Dat noemen we melken van de navelstreng. Daardoor stroomt het bloed sneller en kun je dus de navelstreng al eerder doorknippen. Dat kan handig zijn als de baby of de mama in nood is.

Lotusbevalling

Wachten tot de navelstreng er vanzelf afvalt noemen we een lotusgeboorte of -bevalling. Meestal duurt dat zo’n drie tot vijf dagen. Op die manier blijft de baby verbonden met de placenta en is de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld minder drastisch.

Bronnen: birthmatters.be, minime.be, dalalounatuurlijk.nl

Meer info over je bevalling:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content