Nieuwe crashtest autozitjes van Test-Aankoop en Touring

Test-Aankoop en Touring gingen de veiligheid van kinderzitjes voor de auto na. 55 autozitjes werden tot drie maal toe getest. Opmerkelijk: duur is niet synoniem met goed!

Een zitje in de wagen is onmisbaar om je kinderen te beschermen bij een ongeval. Logisch ook dat in België sinds 2006 zo’n zitje verplicht is voor kinderen kleiner dan 1m35. Het lichaamsgewicht (en niet de leeftijd of de lengte) bepaalt de groep van het autozitje.

Groep 0 of de reiswiegen zijn geschikt voor kinderen tot 10 kg. Groep 0+ zijn de kinderzitjes die tegen de rijrichting worden geplaatst en die geschikt zijn voor kinderen tot 13 kg.

Groep 1 is bedoeld voor kinderen van 9 tot 18 kg. Groep 2/3 tenslotte is bestemd voor kinderen van 15 tot 36 kilo.

Op de veiligheid van je kind staat uiteraard geen prijs. Toch hoeft een veilig zitje geen handenvol geld te kosten. De Beste Koop in de groepen 0 en 0+ is ? 283 of vier keer goedkoper dan het duurste model.

De test van Touring en Test-Aankoop toont de doeltreffendheid aan van de Isofix-bevestigingssystemen die vandaag op steeds meer wagens aanwezig zijn.

Test-Aankoop en Touring roepen de autoconstructeurs dan ook op om alle nieuwe wagens standaard met dit systeem te voorzien. Touring en Test-Aankoop vragen tenslotte aan de overheid om regelmatig te sensibiliseren en meer te controleren op het (correct) gebruik van autozitjes. 

Ook het gebruiksgemak getest. De resultaten zijn positief en worden elk jaar beter.

Met de veiligheid van de kinderzitjes zit het over het algemeen snor. Maar wat baten goede kinderzitjes als de ouders er nonchalant mee omspringen?

Uit een steekproef van Touring in 2008 is gebleken dat 60 % van de kinderen (6 op de tien!) niet wordt vervoerd zoals het hoort. In 80% van die gevallen is het stoeltje verkeerd geïnstalleerd en in 20% zijn de kinderen verkeerd of niet vastgemaakt. Dit percentage stijgt met de leeftijd van de kinderen.

De tabel met de resultaten van de geteste zitjes vind je op de website van Touring.

Partner Content