© Shutterstock

Oh kijk, hij heeft blauwe ogen!

Hoeveel keer wij niet te horen kregen “ooooh, hij heeft zo’n mooie blauwe ogen! En dan die blonde haartjes!”. Ons zoontje wist iedereen meteen te vertederen toen hij geboren werd, maar wist jij dat bijna alle blanke kindjes met blauwe ogen geboren worden?

Blauwe ogen spreken een beetje tot de verbeelding bij heel wat ouders. Zo’n oogjes zijn mooi, schattig en trekken meteen je aandacht. Maar weet dat de kleur van oogjes van je kids nog kan veranderen naarmate ze groter worden.

Bij de geboorte hebben de meeste blanke kinderen blauwe ogen. Dat komt omdat zij pas in het eerste levensjaar kleurstof beginnen aanmaken in hun ogen. Bij het ene kind gebeurt dat al na een paar dagen, anderen doen er jaren over. De oogkleur kan veranderen tot in het zesde levensjaar, nadien zou het in principe steeds hetzelfde moeten blijven.

Bij zwarte kindjes ligt het anders. Zij hebben bij de geboorte vaak al te veel kleurstof aangemaakt om nog blauwe ogen te krijgen. Maar ook hier is de kleur van ogen vaak lichter dan wanneer ze opgroeien.

Welke kleur hadden de oogjes van jouw baby toen die geboren werd? Laat het ons even weten onder dit artikel.

Lees ook:

Partner Content