Om te slapen als een roosje

Je bent hoe je slaapt . Dat eenderde deel van je leven heeft veel invloed op het tweederde deel van je leven. Moeders hebben gemiddeld minder dan 6,5 uur slaap per nacht. Als je moe bent, ga je meestal ook niet direct slapen, hier zijn 6 fouten die je kan voorkomen zodat je kan slapen als een roosje!

Mama’s van baby’s of peuters zijn dolblij met zoveel slaap per nacht. Als moeder doe je sommige dingen omdat ze goed zijn voor het moederschap, opvoeden of misschien voor een opgeruimd huis zorgen. Maar soms moet je gewoon je rust nemen en niet meer denken aan al die dingen.

Fout 1. Proberen alles af te krijgen als de kinderen naar bed zijn
Als de kinderen ingestopt zijn, willen mama’s nog weleens hun huishoudelijke taken afmaken, strijken, opruimen en ga zo maar door. Tegen de tijd dat mama naar bed gaat, heeft ze zoveel energie dat de slaap vatten niet meteen lukt.

Net als je kind heb jij ook een routine voor het slapen nodig, een half uur tot een uur voor het slapen gaan, kan je het beste dingen doen waar je relaxed van wordt. Lees wat, neem een bad, kijk even naar je favoriete show, doe iets waar jij van tot rust komt. Als je nog iets wil snacken, eet dan iets lichts, een cracker met een beetje jam of muesli met melk. Kamillethee met honing is heerlijk ontspannend. Beperk fel licht tot een minimum en probeer elke avond hetzelfde ritme vast te houden. Dit helpt om snel in slaap te vallen.

Fout 2. Bij je kindje blijven totdat hij slaapt
Als je in de buurt blijft totdat je kindje in slaap valt, raakt je kleine gewend aan jou. Je wordt dan onderdeel van zijn slaaproutine (maar dit wist je natuurlijk al). Als hij dan ’s nachts wakker wordt, zonder jou, dan kan hij niet meer in slaap vallen.

Bedenk een routine voor je kindje, laat hem plassen, water drinken voordat hij zijn bed in gaat en houd je aan een specifieke bedtijd. Lees een verhaaltje voor, wens welterusten en verlaat daarna de kamer. In het begin zal het lastig zijn, maar als je kindje gewend is aan het ritme, dan valt hij vanzelf in slaap.

Fout 3. Laat naar bed gaan als je papa op de kinderen laat passen
Als je met papa hebt afgesproken dat hij dit weekend op de kinderen let en jij even iets met vriendinnen (of voor jezelf) kan gaan doen, dan is het verleidelijk om er een latertje van te maken. Maar met weinig slaap doordeweeks, is elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen o zo belangrijk. Een beetje laat maken voor een keertje is natuurlijk niet erg, alleen overdrijf het niet, anders wordt maandagochtend een crime.

Tuurlijk kan je wel op dit aanbod in gaan, maar zorg ervoor dat je niet meer dan een uur later gaat slapen dan normaal. Zo voel je je de dag erna fris genoeg en kan je rond dezelfde tijd opstaan. Doe eens iets anders dan anders, ga wandelen en bijkletsen met een vriendin of lees je favoriete tijdschrift in een keer uit.

Fout 4. Niet sporten of vlak voor het naar bed gaan sporten
Fysiek bezig zijn kan je helpen om in slaap te vallen en om kwalitatief beter te slapen. Niemand die precies weet waarom, maar het is zo. Misschien omdat je bloedcirculatie dan goed op gang is gekomen of omdat je lichaamstemperatuur stijgt door het sporten en je ’s avonds afkoelt. Sport niet vlak voordat je gaat slapen, omdat je lichaam dan nog vol adrenaline zit.

Je kan beter gedurende de dag actief zijn, als dat mogelijk is. Zorg ervoor dat er minstens drie uur tussen het naar bed gaan en sporten zit. Het beste is om ’s ochtends als eerste te sporten, breng je kindje naar de crèche in je sportoutfit (als je zelf niet hoeft te werken) en probeer elke dag 30 tot 60 minuten actief te bewegen. Al loop je drie maal 10 minuten per dag!

Fout 5. Dutten als je kleine dut
Mama’s die een pasgeboren baby’tje hebben en vaak ’s nachts eruit mogen om te voeden, mogen natuurlijk wel een dutje overdag doen. Maar als je kleine wat ouder is en door slaapt ’s nachts, kan je beter niet overdag ook een dutje doen. Dan kan je namelijk problemen krijgen met ’s nachts in slaap vallen.
Een betere optie: een powernap van 10 tot 20 minuten (en echt niet langer) rond dezelfde tijd elke dag mag wel. Daarna voel je je weer fris en fruitig voor de komende uren. Als je langer dut, wordt je niet uitgerust wakker.

Fout 6. Gezondsheidsissues negeren
Als je kindje een keer hoest ga je direct naar de kinderarts, maar heb je jezelf de laatste tijd goed in de gaten gehouden? Ziekte, zelfs de kleinste dingetjes, kan je slaap in de weg staan. PMS, astma en overdreven vaak plassen (een keer ’s nachts uit bed moeten is niet erg, drie keer wel).

Als je denkt dat je gezondheid je slaappatroon in de weg zit, kan je het beste even een bezoekje aan de huisarts brengen. Vaak hoef je maar iets kleins te veranderen in het dagelijks l

Partner Content