Onderzoek toont aan: tijdens de eerste 1000 levensdagen is een goede voeding cruciaal

Oooh, die eerste twee levensjaren van je kleintje… Ze zijn in alle opzichten de pittigste van al. Je wordt overweldigd door een bom liefde en tegelijk slorpen de intensieve zorgen je dagen (en nachten) helemaal op. Maar er is meer: tijdens die eerste twee levensjaren – 1000 dagen – zal je kindje het snelst groeien van zijn hele leven.

Libelle Mama en Nutricia

 

Goede voeding is tijdens die eerste 1000 dagen dan ook cruciaal, zo blijkt uit onderzoek van Nutricia. Ontdek hier waarom die voeding zo’n verschil kan maken.

De eerste 1000 levensdagen groeit je kleintje enorm

Vanaf de bevruchting tot de leeftijd van twee jaar groeit je kleintje razendsnel en maakt het reuzensprongen in z’n ontwikkeling. De lengte van het lijfje verdubbelt en het gewicht vermenigvuldigt zich vijf keer. Maar er gebeurt ook heel wat dat niet meteen zichtbaar is. Elke dag komt er bijvoorbeeld 1 gram hersenen bij, en ook de organen, het darmstelsel en het immuunsysteem zijn in volle ontwikkeling die eerste twee jaren.

Hoe zit dat met het immuunsysteem?

Wanneer je baby in jouw buik zit, is hij goed beschermd, want dan zorgt jouw immuunsysteem, net als de rest van je lichaam, voor twee: het beschermt jou én je kindje. Bij de geboorte verandert alles. Van de beschermde baarmoeder komt je baby in een onbekende omgeving vol bacteriën, virussen en andere stoffen terecht. Het immuunsysteem van je kleintje neemt het maken van antistoffen dan over, maar moet dit nog wel leren. 70 procent van dat immuunsysteem zit in onze darmen. In de darmen leven goede en slechte bacteriën. Een evenwichtige darmflora, waarin goede bacteriën overheersen, draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Door goede voeding met de juiste stoffen houd je de darmflora van je kleintje, en dus zijn immuunsysteem in evenwicht.

Goed eten, goede bacteriën

Oké, goede voeding dus. Maar wat ís dat dan precies? Een vraag die Nutricia al meer dan 100 jaar bezig houdt, met borstvoeding als grote inspiratiebron. Samen met universiteiten, ziekenhuizen, maar ook moeders en kinderen onderzoeken meer dan 300 wetenschappers welke effecten onze voeding heeft op ons immuunsysteem en wat moedermelk zo uniek en waardevol maakt voor onze kleinsten. Zo heeft Nutricia bijvoorbeeld ontdekt dat moedermelk prebiotische vezels bevat: dit zijn voedingsvezels voor de goede bacteriën in je darmen, en moedermelk ondersteunt zo het immuunsysteem. Aan sommige varianten opvolgmelk zijn ook prebiotische vezels toegevoegd.

Meer weten over voeding en het immuunsysteem? Dat kan! Lees hier meer!

Partner Content