Ook een korte borstvoedingperiode is de moeite waard

borstvoeding
Doorgaans wordt aangeraden om gedurende een lange tijd borstvoeding te geven. Maar wat als je om één of andere reden slechts gedurende een korte periode, pakweg enkele weken, de borst kan geven?
Loont het dan wel de moeite?

Het antwoord is een volmondig ‘ja’. De eerste weken na de bevalling zijn immers erg belangrijk, zowel voor jezelf, als voor je baby. Door borstvoeding zal je in die eerste weken veel sneller van de gevolgen van de bevalling en zwangerschap herstellen: zo zullen de hormonen die door het borstvoeden vrijkomen, je baarmoeder sneller doen samentrekken tot zijn oorspronkelijke vorm.

Antistoffen

Bovendien zal je minder last hebben van bloedverlies. Maar ook naar je baby toe heeft borstvoeding belangrijke voordelen tijdens die eerste weken. Zo is het bekend dat de baby de allereerste dagen colostrum krijgt, een voedingrijke vloeistof boordevol antistoffen, die pas geleidelijk aan overgaat in “rijpe” moedermelk. Ook rijpe melk bevat overigens veel antistoffen.

Goed voor de ontwikkeling

Andere voordelen van borstvoeding, zelfs al is het maar voor een korte periode: het drinken aan de borst bevordert een optimale kaakontwikkeling, de ogen van je baby worden door het wisselen van kant gelijkmatig gestimuleerd, het onrijpe darmstelsel van je baby kan moedermelk gemakkelijk verteren, de melk legt een beschermlaagje over de darmpjes van je baby, waar ziektekiemen niet gemakkelijk door geraken en moedermelk bevat verschillende stoffen die de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen bevorderen.

Lees ook: