Borstvoeding: is een korte borstvoedingsperiode de moeite waard?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om peuters moedermelk te geven naast vast voedsel totdat ze twee zijn. Maar wat als je om de een of andere reden slechts gedurende een korte periode, pakweg enkele weken, de borst kunt geven aan je pasgeboren baby? Loont het dan wel de moeite?

Even borstvoeding geven ook de moeite?

Het antwoord is volmondig ‘ja’. De eerste weken na de bevalling zijn immers erg belangrijk, zowel voor jezelf als voor je baby. Door borstvoeding zul je in die eerste weken veel sneller van de gevolgen van de bevalling en zwangerschap herstellen: zo zullen de hormonen, die door het borstvoeden vrijkomen, je baarmoeder sneller doen samentrekken tot zijn oorspronkelijke vorm.

Antistoffen

Bovendien zul je minder last hebben van bloedverlies. Maar ook je baby heeft er die eerste weken zeker baat bij. Zo is algemeen geweten dat het kindje de allereerste dagen colostrum krijgt: een voedingsrijke vloeistof boordevol antistoffen, die pas geleidelijk aan overgaat in ‘rijpe’ moedermelk. Ook rijpe melk bevat bovendien veel antistoffen.

Goed voor de ontwikkeling

Andere voordelen van borstvoeding, zelfs al is het maar voor een korte periode:

  • Drinken aan de borst bevordert een optimale kaakontwikkeling.
  • De ogen van je baby worden door het wisselen van kant gelijkmatig gestimuleerd.
  • Het onrijpe darmstelsel van je baby kan moedermelk gemakkelijk verteren.
  • De melk legt een beschermlaagje over de darmpjes van je zoon of dochter, waar ziektekiemen niet gemakkelijk door geraken.
  • Moedermelk bevat verschillende stoffen die de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen bevorderen.

Ook over borstvoeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content