Oorbellen bij je baby: ja of nee?

Door -
©iStock
Een baby met oorbellen: de ene moeder vindt het super lief, de ander vindt het kindermishandeling. Wij vonden enkele reacties van mama's die vinden dat het nergens voor nodig is. Wat denk jij?

Gaatjes schieten bij je baby: doen of niet?

Over gaatjes schieten in de oren van je baby bestaan er eindeloze discussies. De ene moeder wil liever wachten tot het kind zelf aangeeft dat het gaatjes wil, voor de andere moeder kan het niet vroeg genoeg zijn. Er staat trouwens geen minimumleeftijd op gaatjes schieten. In principe kun je bij je baby al gaatjes laten schieten kort na de geboorte, maar veel juweliers stellen zelf een leeftijdsgrens. Zo is dat bij de ene misschien 6 maanden en bij de ander 6 jaar…

Deze mama’s zijn tegen gaatjes schieten bij een baby

Twijfel je of je gaatjes zou laten schieten bij je baby? Weeg dan de ‘waarom wel’ en ‘waarom niet’ vragen goed tegen elkaar af. Wij vonden alvast enkele reacties van mama’s die absoluut tegen zijn.

 • Gaatjes schieten bij een baby is enkel voor de moeder. Er zijn geen medische voordelen of iets dergelijks aan verbonden. – J.
 • Mijn dochter is nu bijna 13 en heeft nog geen gaatjes. Het is hun lichaam, wat geeft ons het recht om er gaatjes in te maken? Het zijn mensen, geen speelgoed. – T.
 • Ik wil mijn dochter zelf laten beslissen. Ik moest tegen mijn zin gaatjes laten schieten toen ik kind was en ik heb ontzettend veel gehuild. – A.
 • Mijn moeder liet geen gaatjes schieten bij mij of mijn zus toen we baby waren, dus ik heb het ook niet gedaan bij mij dochter. Enkele weken voor haar zesde verjaardag zei ze dat ze er klaar voor was en toen zijn we naar de juwelier gegaan. Ze liep de rest van de dag te pronken met haar nieuwe oorbellen. – T.
 • Baby’s moeten al genoeg doorstaan tijdens hun eerste levensjaren, zoals vaccinaties en constant dingen leren. Bespaar hen dus het hele gedoe van gaatjes schieten. – S.
 • Ik had geen zin in de nazorg van gaatjes schieten en ik was ook bang dat ze zelf aan haar oorbellen zou trekken. – M.

Wat is jouw mening? Laat het ons weten in de comments!

Lees ook:

23 COMMENTS

 • Mijn dochter is 2jaar en 3maand en vroeg al een paar maanden geregeld naar oorbelletjes. Vandaag hebben we die laten schieten en ze is zooooo fier

 • Mijn dochter heeft gaatjes sinds ze 12weken is. Ze heeft er geen last van gehad en ze is het gewoon dus ze komt er ook niet aan.

 • Ik vind een baby met oorbellen echt niet mooi. Ik ben van mening dat je beter kan wachten tot ze zelf aangeven of ze oorbellen willen of niet… ieder zijn mening natuurlijk 🙂

 • Inderdaad de mama’s doen dit voor zichzelf. Vindt het ook verminking. Kan echt niet bij baby’s. Mijn dochter mocht van mij geen oorbellen. Ze vroeg er naar van toen ze een jaar of 12 was. Mocht van mij pas vanaf 18j. Resultaat, na een jaar deed ze er geen meer in. Nu volwassen jonge vrouw van 30j. Nooit geen oorbellen meer gedragen.

 • Ik had gaatjes op men 1 jaar men dochter ook en haar dochter ook en daar is niks mis mee waarom worden er op alles kritiek gegeven ?dat is elk voor zich wat een ander er ook over denkt er zijn erger dingen

 • Mijn dochter was 5 maand. En ondertussen 4 jaar. Ze is zo fier!
  Ik lees hier kindermishandeling en verminking.
  Hahaha kan het nog dramatischer

 • Mijn dochter heeft oorbelletjes laten schieten op haar 3 jaar (ze vroeg het zelf achter mooie oorbelletjes).
  Nu heeft ze haar oorbelletjes al bijna 5 maanden en ze is er nogaltijd super blij mee ze laat ze aan iedereen zien.

 • Als baby hebben ze minder last, hoe ouder hoe moeilijker dat het soms is, ze zijn bang, en als baby beseffen ze dat niet! Vind beter als baby dus, mijn dochter was 6 maanden en kleindochterje ook!

 • heb als baby gaatjes gekregen, maar je gezicht groeit en vormt als ook je oren met als resultaat dat mijn gaatjes heel ongelijk zijn.

 • Ik had oorbellen net voor men 3de verjaardag, op men 12de nog een paar laten bijschieten en op men 16 nog eentje.. de laatse 2 waren uit eigen wil, het eerste paar herinner ik me niet van. Maar het zijn wel de beste gaatjes, waar ik nog nooit ontstekingen of dergelijke aan heb gehad!

 • Ik ben zelf 17 ik heb vanaf mijn 18 maande gaatjes . Heb heel mijn leve met oorbelle rond gelope . Op mijn 15 kreeg ik een rijdje bij en heb nog steets geen spijt . Mijn 2 de rijdje onsteekt altijd en men eerste niet . Volgens mij is da omdat als je baby bent dat het beter word opgevold dan dat je een tiener bent . Persoonlijk vind ik het mega schattig bij baby’s en als ze het al jong late doen hebbe ze geen nare herinnering als ze ouder zijn.

 • vind het lief om als baby oorbellen te hebben! Als zij het niet leuk meer vinden dan laten ze het toch terug dicht groeien? Wat is daar nu verminking aan?

 • Ik ben er niet voor te vinden… als kind zit je namelijk niet altijd even stil en heb je wel eens kans dat ze niet gelijk staan zoals ik voorhad…

 • Dit gaat niet alleen om schoonheid. Mijn dochter heeft sinds haar geboorte gaatjes, dit is een oosterse traditie. Ooit al een Oosters babymeisje gezien zonder oorbellen? Door de band hebben ook Afrikaanse babymeisjes gaatjes. Dit is een traditie voortkomend uit een bepaald geloof. Mijn dochter is nu 6 en ze is er fier op dat zij oorbelletjes heeft. Voordeel: ze herinnert zich niet de pijn die het schieten met zich mee kan brengen. Let wel, mijn dochter had geen pijn, ze is blijven lachen tijdens en na het schieten. Ook heeft ze als baby nooit tegendraads gedaan bij de verzorging ervan. Dat kan je niet zeggen van oudere meisjes die niet altijd meteen doorhebben waarom je die gaatjes eerst goed moet verzorgen. Resultaat: nog pijnlijker onstekingen. In mijn ogen hebben oudere meisjes meer pijn aan die gaatjes dan baby’s.

 • Mijn dochtertje is anderhalf en ik heb al de vraag gehad van andere wanneer ik haar gaatjes ga laten schieten. Ik vind ook persoonlijk dat ze er zelf moet achter vragen als ze ze wil. Het lijkt mij nu ook super onhandig want mijn kleine meid kan echt niet stilzitten dus oorbellen vervangen lijkt me onmogelijk werk. Zelf vind ik het ook enorm ongemakkelijk om met oorbellen te slapen, dus wil ik mijn kleintje hier nog eventjes van sparen.

 • Wat een onzin….al dat geklissebis. Mijn kinderen kregen pas gaatjes toen ze er zelf om vroegen.
  Moeders die baby’s al laten “doorboren” doen dit voor zichzelf….valt me mee dat ik nog geen piercings bij een baby heb gezien….

 • Ik was 1 jaar toen mijn oma met een kurk en naald gaatjes maakte in mijn oren.Ik draag nog steeds oorbellen.Wil je dit niet , dan laat je het toch dicht groeien. Voor een meisje is dat toch leuk en mooi. Iedereen denkt daar anders over toch. Wat maken mensen zich toch druk, om alles tegenwoordig! Maar ja ieder heeft daar een eigen mening over….en dat laat ik dan maar zo.

 • Mijn moeder liet bij mij gaatjes schieten tussen mijn twee en mijn drie jaar. Later heb ik er zelf nog twee laten bijschieten toen ik vijftien was. Met die laatste twee heb ik altijd meer last gehad, het is moeilijker ze open te houden dan de gaatjes die op jongere leeftijd geschoten zijn, zelfs als je er lange tijd oorbellen in hebt gelaten. Het heeft dus wel degelijk voordelen voor het kind zelf als je het op jonge leeftijd laat doen. Ik heb een vriendin die pas op latere leeftijd oorbellen liet schieten en bij haar groeiden ze ook telkens opnieuw dicht.

 • Mijn ene dochter kreeg er vlak voor haar eerste communie omdat ze dat zelf wou. Nu is er zestien en heeft sinds twee weken een tweede gaatje in elke oorlel, mijn jongste dochter doet volgende week haar eerste communie en wou er ook maar toen ze klaar zat in de stiel bedacht ze zich op het laatste moment toch. Geen probleem, ze moet het zelf willen en er helemaal klaar voor zijn. Bij babu’s zou ik dit zeker nooit doen, vind ik ook helemaal niet mooi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here