© Getty Images

Ouderschapstechnieken die de millennia overleefden

We hoeven je niet te vertellen dat de homo sapiens, het moderne menselijke ras, sinds het stenen tijdperk geëvolueerd is. Zelfs vergeleken met vijftig jaar geleden, zijn we heel anders naar opvoeden gaan kijken. Maar niet alles is zo veel geëvolueerd. Deze zes ouderschapstechnieken zijn niet veranderd sinds de prehistorie.

Deze ouderschapstechnieken worden al heel lang gebruikt

1. Je kind kunstwerkjes laten maken

Knutselen is niet enkel een manier om je kind creatief bezig te laten zijn. Het helpt je spruit ook om zijn of haar gevoelens uit te drukken. Honderden kleurboeken en knutselgerei hadden kinderen in de prehistorie niet, maar wist je dat ze ook al knutselden? Ze stopten hun handen in klei en tekenden daarmee kriskras lijnen en kringen. Men gelooft zelfs dat er een soort kinderoppas georganiseerd werd waar kinderen leerden tekenen.

2. Borstvoeding geven op verzoek van je baby

Uiteraard was borstvoeding de beste keuze in de prehistorie, simpelweg omdat het de enige was. De meeste moeders gaven borstvoeding tot kinderen drie of vier jaar oud waren. Men gaat ervan uit dat moeders toen al borstvoeding gaven op verzoek van baby’s en dat ze dus goed letten op het huilen van kinderen. Dat zou een stimulerend effect gehad hebben op de hersenontwikkeling en immuniteit.

3. Baby’s werden geliefkoosd en gedragen

Baby’s houden er niet van om alleen en op zichzelf aangewezen te zijn. Dat was in het stenen tijdperk niet anders. Hoewel dragers en draagdoeken niet bestonden, werden kinderen toen al huid op huid door hun moeder gedragen. Dit bood ook de beste bescherming tegen roofdieren.

4. Oudere mensen zorgden voor de kinderen

Vandaag de dag wonen sommige jonge gezinnen ver van hun familie terwijl andere dicht bij oma, opa en andere familieleden blijven. Werd jij opgevoed door je grootouders? Dan heb je wat gemeenschappelijk met je voorouders uit het stenen tijdperk.

Aangezien ouderen niet konden helpen bij de jacht, kregen zij een zorgende rol binnen de groep en letten ze dus op de kinderen.

5. Huilende baby’s en kinderen werden getroost door hun ouders

Niet zo lang geleden werd aan ouders aangeraden kinderen te laten huilen tot ze sliepen. Het zou baby’s leren om zelfredzaam te zijn. Nu is dat advies wat achterhaald. Ook in de prehistorie was dat een absolute no-go. Wanneer een kind huilde, werd het onmiddellijk getroost door zijn ouders of degenen die voor hen zorgden.

6. Kinderen begeleiding én vrijheid geven

In grotten over heel de wereld ontdekten wetenschappers dat ouders hun kinderen toonden hoe ze bepaalde tekeningen de juiste vorm moesten geven. Hieruit blijkt dat ouders hun kinderen constructief hielpen om iets te leren. Tegelijk geloven wetenschappers dat er weinig dingen waren die kinderen helemaal niet mochten doen. Ze kregen dus heel veel vrijheid in hun opvoeding.

Vind je deze ouderschapstechnieken herkenbaar? Dan voed je alleszins op volgens een beproefd recept 🙂

Bron: Mom Junction.

Pas jij de bovenstaande ouderschapstechnieken toe? Deze stukken zijn trouwens ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content