Poll: oma en opa als babysit?

Zijn oma’s en opa’s de beste babysit? En worden jouw kinderen door hun grootouders opgevangen? En hoe vaak? Dit zijn de resultaten van onze poll.

Er wordt nog vaak een beroep gedaan op grootouders om de kleinkinderen bij te houden. Af en toe of op een regelmatige basis, er is geen vaste regel en de resultaten van onze poll tonen de verschillende mogelijkheden.

Worden kinderen nog opgevangen door grootouders?

De cijfers van Zappy Ouders en Zappy Parents zijn erg gelijklopend.


Op de vraag of jouw kinderen opgevangen worden door hun grootouders, antwoordde 38% volmondig ja, bij 30% van de ondervraagden gebeurt dit 1 x in de week en bij 32% nooit. De meesten onder jullie vertrouwen de kinderen na school of na de crèche nog toe aan de grootouders. 1/3 probeert deze opvang nog te beperken en een klein aandeel probeert oma en opa als babysit helemaal te vermijden.


 

Voor- en nadelen

Volgens een studie van de Universiteit van Bringham Young, zou een kind dat opgroeit in de omgeving van zijn grootouders gelukkiger zijn. Het eerste voordeel is dus een voordeel voor het kind dat in een veilige en tedere omgeving opgroeit. Maar ook voor de ouders zijn er enkele voordelen.

  • Je weet dat je ouders betrouwbaar en verantwoordelijk zijn. Zij zijn in staat om voor baby’s en pubers te zorgen want ze hebben dat al eens gedaan. Je kan dan ook altijd op hen rekenen.
  • Je kan heel wat sparen want babysit oma en opa is meestal gratis en misschien kan je ook wel besparen op je crèchedagen.
  • Door de grootouders te laten oppassen wordt de familieband versterkt en kom jij ook weer vaker bij je (schoon)ouders.

 

  • Houd altijd een open dialoog met je ouders. Leg bepaalde regels vast en stel hen nooit voor een voldongen feit. Maar vermits grootouders dol zijn op hun kleinkinderen zal het voor hen vast niet als een verplichting voelen om af en toe of misschien wel dagelijks op te passen.
  • Houd er ook rekening mee dat, ondanks de afspraken, grootouders het niet kunnen laten om de kleinkinderen te verwennen. Leg aan je kind uit waarom er thuis en bij de grootouders andere regels zijn.

En jij? Heb jij afspraken gemaakt met je ouders? Laat het ons zeker weten!

Partner Content