Positief ouderschap: hoe doe je dat?

Positief ouderschap is een manier van opvoeden. Het geeft aan je kind de basisboodschap: ik zie je graag. Maar hoe pak je dat nu aan?

Waarom kiezen voor positief ouderschap?

Een positieve manier van omgaan met je kind draagt bij tot een veilige hechting. Je kind exploreert in een stimulerende en interessante omgeving, leert de wereld kennen, ontwikkelt zijn vaardigheden, vindt er een stimulans in om zelfstandig en creatief bezig te zijn. In zo’n veilig en positief klimaat krijgt je kind vertrouwen in zichzelf en in anderen en ontwikkelt het een positief zelfbeeld. En met de hulp van een constructieve, niet-kwetsende sturing van het gedrag door jou als ouder zet jouw kind elke dag een stap verder naar het ‘volwassen’ worden.

Als ouder kom je met sturen, steunen en stimuleren een heel eind op weg om je kind te helpen in zijn ontwikkelingsproces.

Sturen: als ouder geef je leiding aan jouw kind. Jij geeft aan wat je verwacht, jij stelt grenzen, jij stuurt bij als jouw kind in de verkeerde richting loopt. Kinderen hebben grenzen nodig om te weten wat kan en wat niet kan. Het is de taak van de ouders om deze grenzen duidelijk te maken en dit het liefst met een consequente en voorspelbare aanpak. Kinderen die te weinig sturing krijgen, voelen zich sneller onzeker, houden minder rekening met anderen, vertonen meer storend en opstandig gedrag.

Steunen: als ouder geef je zorg, liefde, warme aandacht, aanmoediging, kleding, een veilig onderkomen, enz. Jij laat je kind voelen dat je ermee begaan bent. Het krijgen van positieve boodschappen geeft jouw kind het gevoel graag gezien te worden. Het geeft jouw kind vertrouwen in zichzelf en in anderen. Jouw kind wordt als het ware uitgenodigd om positief gedrag te stellen.

Stimuleren: als ouder moedig je je kind aan om nieuwe dingen te leren, op ontdekking te gaan, te spelen, te praten, met vrienden om te gaan. Jij motiveert jouw kind op het pad naar zelfstandigheid. Kinderen zijn immers nieuwsgierig en leergierig. Het aangemoedigd worden helpt jouw kind om zelf te verkennen, oplossingen te zoeken, creatief te zijn.

Het is een uitdaging voor jou als ouder om naar een evenwichtige balans te zoeken in het sturen, steunen en stimuleren. Deze balans zal verschillend zijn naargelang van de leeftijd (een baby zal relatief meer steun dan sturing nodig hebben), het kind (elk kind is verschillend, heeft zijn eigen karakter, zijn eigen temperament) en de situatie (het oversteken van een drukke straat is niet de plaats om de eerste stappen van je peuter op enthousiasme te onthalen). Maar ook als ouder heb je goede en minder goede vaardigheden en is het vaak zoeken naar een juist evenwicht tussen sturen, steunen en stimuleren.

5 basisprincipes van positief opvoeden

  • een veilige en uitdagende omgeving creëren;
  • zorgen voor een stimulerende, positieve leeromgeving;
  • duidelijke regels en afspraken hanteren, en een consistente en voorspelbare aanpak door de ouders;
  • realistische verwachtingen hebben van je kind en van jezelf als ouder;
  • voor jezelf zorgen als ouder.

Bron: Kind & Gezin

Partner Content