©Gettyimages

Potjesvoeding: een alternatief voor verse voeding of niet?

Door Celine Werner

Heel wat mama’s en papa’s zijn ervan overtuigd dat potjesvoeding minder gezond is dan hun zelfgemaakte lekkernijen. Maar is dat écht zo?

Wel, eigenlijk niet. Zowel de zelfbereide maaltijden als de kant-en-klare alternatieven hebben hun voor- en nadelen.

Beginnen met vaste voeding

De meeste baby’s starten met vaste voeding wanneer ze een maand of zes zijn, maar dan wel in combinatie met borst- of flessenvoeding. Eerder beginnen met af en toe een oefenhapje kan ook, maar doe dit niet wanneer je kindje jonger is dan vier maanden.

Zelfgemaakt of zelf gekocht?

Als ouder moet je niet echt vrezen dat de papjes uit een potje ongezonder zullen zijn. In ons land zijn er namelijk strenge regels op deze producten. Bovendien zijn er ook altijd artsen en diëtisten bij betrokken.

Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de hoeveelheid voedingsstoffen in een potje voldoet aan de behoefte van je baby op de leeftijd die op het etiket staat. Bovendien wordt de potjesvoeding zo gemaakt dat alle vitamines bewaard blijven. Ook wat conserveer- en bestrijdingsmiddelen betreft zijn er strenge eisen.

Potjesvoeding: voor- en nadelen

De voordelen:

 • Het kost je weinig moeite en tijd. Gewoon even in de microgolfoven en klaar.
 • Deze potjes zijn superhandig voor onderweg, je hoeft ze zelfs niet koel te bewaren.
 • De voeding uit een potje is goed verteerbaar voor kinderen van de leeftijd die op het potje vermeld staat. 
 • De hoeveelheid voedingsstoffen in een potje voldoet aan de behoefte van jouw baby op de leeftijd die op het potje vermeld staat. 

De nadelen:

 • Je kunt minder variëren in smaken dan met zelfgemaakte papjes.
 • De smaak van het goedje wordt door het steriliseren ook nog wat afgevlakt.
 • Vaak worden er in een potje verschillende smaken door elkaar gemengd, waardoor je zoon of dochter niet goed kan wennen aan ‘losse’, pure smaken. Let er dus zeker op dat je in het begin potten koopt met met één soort groente of fruit .

Verse voeding: voor- en nadelen

De voordelen: 

 • Dit is vaak goedkoper dan potjesvoeding.
 • Je kunt een pak meer variëren met smaken.
 • Je kunt zelf kiezen hoe fijn je de pap pureert.
 • Op deze manier weet je precies welke ingrediënten je kind naar binnen krijgt.
 • De baby krijgt pure smaken te proeven.

De nadelen: 

 • Het kost jou meer tijd en moeite.
 • Soms sta je meer dan één keer per dag achter de kookpotten, want je kind mag nog niet alles eten wat jij eet.
 • Zelfgemaakte eten verteren is voor sommige kinderen iets moeilijker.

Tips van de redactie:

De Philips Avent 4-in-1 gezonde babyvoedingmaker

Gezonde voeding is essentieel voor de ontwikkeling van jouw kind. Met deze babyvoedingmaker kun je de babymaaltijden stomen, blenden, ontdooien én verwarmen met één toestel. Handig toch?

https://www.youtube.com/watch?v=4nXWcT_mOX4

©Youtube

Pipin Pear en Annabel Karmel

Mama’s en papa’s vinden sinds kort vers bereide babymaaltijden bij Colruyt.  Pipin Pear en Annabel Karmel beantwoorden aan behoeften van drukbezette ouders: evenwichtige verse babyvoeding die eenvoudig en snel te bereiden is. Het koel- en vriesverse assortiment voor baby’s werd ontwikkeld door twee ondernemende mama’s vanuit hun persoonlijke ervaring en levensstijl.

© Colruyt

De Pipin Pear bio-maaltijden en het Annabel Karmel-diepvriesassortiment biedt variatie met naast vlees- en visgerechten ook vegetarische maaltijden en soepen. Pipin Pear omvat 10 maaltijden voor baby’s vanaf 5 maanden tot 1 jaar en ouder. Het assortiment Annabel Karmel bestaat uit 7 diepvriesmaaltijden en 2 soepen voor baby’s vanaf 1 jaar.

© Colruyt

 

Sienna & Friends-assortiment

Sienna & Friends is een voedingsassortiment dat zich richt op smaak, smaak en nog eens smaak. Het is geen potjesvoeding, wel een interessante aanvulling op de traditionele ‘patatjes‘. Sienna & Friends streven naar een avontuurlijker eetgedrag bij jonge spruitjes. Ze bieden gezonde specerijen aan zonder zout, suiker of bewaarmiddelen die je makkelijk toevoegt bij de maaltijd.

© Sienna & Friends

Onze favoriet? De kerrie kruidenmix. Mix de kerrie met kokosmelk, laat dit zachtjes pruttelen en in 1,2,3 heb je een zoete, lekkere kerriesaus waar je kinderen dol op zullen zijn!

Jouw zelfgemaakte babyvoeding bewaren

Je wilt jouw baby de lekkerste papjes geven, maar hebt geen tijd om elke dag verse babyvoeding te maken? Lees dan hier onze tips om babyvoeding te bewaren zodat je je kindje toch jouw eigen creaties kunt voorschotelen op momenten dat het net iets drukker is.

Bron: oudersvannu.nl 

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content