Routine voor baby’s bedtijd

Bij babyverzorging  denk je al snel aan wassen, voeden, knuffelen en in bed leggen . Als je geluk hebt, is je kindje al in slaap voordat jij de kamer uit loopt. Helaas is dit meestal niet het geval. Het eerste jaar zoek je wat de beste manier is om je kindje een goed slaapritme te geven.

Je doet er alles aan om je kindje vlug te laten slapen, niet alleen voor je eigen rust, maar ook zeker voor je kindje.

Tips die het hele ‘naar bed gaan’ gemakkelijker zullen maken:

 1. Een regel die je altijd in je achterhoofd moet houden, zorg ervoor dat je je kind in bed stopt als hij moe is, maar niet uitgeteld . Als je je kindje nog wakker in bed legt, dan leert hij om zelf in slaap te vallen, in zijn eigen bed.
  Dit heeft allemaal voordelen, de in-slaap-valroutine is korter, minder stressvol. Als je kindje in zijn slaapomgeving wegdommelt, is het ook gemakkelijker om na het ’s nachts voeden in slaap te komen. Er komt een tijd dat het nachtelijke voeden niet meer hoeft en zelfs dan kan je kindje zichzelf omrollen en weer wegvallen.

  Hoe je kan bereiken dat je kleine zelf in dromenland komt? Zorg voor een bedtijdroutine , zoals in bad doen, masseren of knuffelen. Zodra je merkt dat je spruit moe wordt, is het tijd om naar de slaapkamer te gaan. Een routine helpt je kind begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Bij het bed mag je nog wel knuffelen of wiegen, maar leg daarna je kindje in bed, wens weltrusten en loop dan weg.

 2. Als je een baby’tje hebt dat begint te krijsen als je de kamer uit loopt, kan dat je hart breken. Je baby’tje wil vastgehouden worden. Til je liefje uit het bedje, leg haar in je armen en houd een speen bij de hand. Zodra ze in slaap gevallen is, leg je haar voorzichtig en zachtjes terug en ga je op de tenen je kamer uit. Simpel, toch?

  Maar wat vaak voorkomt, is dat je kindje wakker wordt zodra je haar losgelaten hebt. Tip, als je haar uit bed haalt, doe dan een dekentje eromheen en leg die daarna met haar terug in bed, dan maakt het koude laken haar niet wakker.

 3. Het kan zijn dat je dol bent op fysieke connecties met je kind, ook tijdens het badderen, eten en slapen . Als dat zo is, kan je je kind in jullie bed laten slapen. Dit brengt wel risico’s met zich mee. Ook voordelen natuurlijk, zoals borstvoeding geven, zeker in de eerste weken, verloopt makkelijker.
  Het kan ook dat je kind bij je in bed slaapt, omdat anders de rest van de familie simpelweg geen slaap krijgt. Het kan ook zijn, dat jij als moeder graag die intimiteit met je kleine wil, maar dat je kindje daar niet zo goed door slaapt.

 4. Een strakkere routine: rond dezelfde tijd eten geven in dezelfde stoel en daarna een liedje zingen, is een goed voorbeeld van vaste routine.

  Leg je baby’tje in bed als ze nog  wakker is en in plaats van de kamer uit te gaan, zet je jezelf in een zetel naast het bedje. Als ze begint te morren, laat je merken dat je er nog bent.

  Praat tegen je baby, wrijf over haar buikje, doe dit totdat ze in slaap gevallen is en verlaat dan de kamer. Doe dit drie dagen lang en ook tijdens het middagslaapje. Bij dag 4 staat de zetel halverwege de kamer, praat tegen je kindje en laat weten dat je niet weggaat. Zodra ze slaapt, kan je wegsluipen. Ook dit doe je drie dagen. Op dag 7 en 8 zit je bij de deur en als het nodig is, stel je je kindje gerust met woorden. Waarschijnlijk kan je op de negende dag je liefje instoppen en de kamer verlaten zonder gedoe.

 5. Toch nog nood aan een andere tactiek? Je doet je routine (eten, liedje zingen of knuffelen) en dan stop je je kleine spruit nog wakker in zijn bedje. Als je kleine huilt, praat je op een geruststellende toon tegen hem, wrijf je hem over zijn buikje, maar je pakt hem niet op. Je legt uit dat het bedtijd is. Je stem zal hem gerust stellen, ook al zijn de woorden onbegrijpbaar. Verlaat de kamer voor een korte periode, zeg vijf minuten, kom daarna terug als je kleine nog steeds sip is, herhaal het geruststellen en loop weer weg. Herhaal dit totdat je kindje zelf in slaap kan vallen. Elke nieuwe nacht ga je wat langer de kamer uit en laat je je kleine wat langer huilen. Herhaal dit totdat het niet meer nodig is.

Weinig onderwerpen zijn zoveel besproken als kleine kinderen en slapeloze nachten. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat voor jou en je kindje helpt. Natuurlijk is het ook belangrijk de methode te volgen waar jij jezelf goed bij voelt. 

Onthoud ook dat je baby's jonger dan zes maanden niet kan verwennen. Knuffelen en vasthouden zijn voor de allerkleinsten enorm belangrijk. Vertrouw vooral op je gevoel!

Partner Content