Slaapt jouw kind in het juiste bedje?

Wil jij weten waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikt bedje voor jouw kind? Weet je niet wanneer jouw peuter in een groot bed mag slapen? Met deze handige richtlijnen slaapt hij als een roosje.

3-6 maanden

Een baby van 3 tot 6 maanden leg je in een wieg. Deze moet minstens 27,5 cm diep en maximum 90 cm lang zijn. Zorg voor luchtdoorlatende wanden. Natuurlijk kies je voor een stevige wieg en wieltjes moet je kunnen blokkeren. Een kussen en knuffels horen niet thuis in een wieg. Gebruik ook geen dekbed, maar een laken en deken of een slaapzak. Een doekje tegen ongelukjes leg je nooit onder het hoofdje! Op zijn rug slaapt je baby het veiligst en je moet hem zeker niet te warm aankleden. Kies jij voor een ophangwieg? Zorg dan dat deze niet de hele tijd schommelt.

Tot 2,5 jaar

Tot 2,5 jaar slaapt je peuter het beste in een ledikant. Kies er één dat ongeveer 55 cm breed en 120 cm lang is, met zijwanden die 55 cm hoog zijn. Van de spijlen tot de onderkant opteer je voor een ruimte van 4,5 tot 6,5 cm. Kies voor een wegklap-zijwand of verwijderbare spijlen. Een goed passend matras is een noodzaak. Zet het ledikantje niet te dicht bij het raam, verwarming, snoeren of gordijnkoordjes.

Vanaf 2,5 jaar

Vanaf ongeveer 2,5 jaar of als er minder dan 20cm speling is in de lengte van het ledikant, is het tijd voor het grote bed. Ofwel kies je eerst voor een meegroei- of juniorbed. Ook hier is een goed passend matras noodzakelijk. Kies ook voor een goede lattenbodem. Met een bedhekje kan je kind niet uit bed vallen. Een kind jonger dan 6 jaar leg je best niet in een hoogslaper of vanboven in een stapelbed. Is je kind een beetje bang? Maakt het dan wat gezelliger met knuffels!

LEES OOK: Waar moet je op letten bij de aankoop van een kinderbedje?

Partner Content