SOS windpokken

Windpokken, waterpokken en wijnpokken, 3 namen voor dezelfde bekende kinderziekte. Er bestaat heel wat discussie over wat je nu wel en niet moet doen als je kind besmet is.

Eens je de windpokken gehad hebt, ben je er je hele leven immuun voor. Wel kan je gordelroos oplopen als je in contact komt met een persoon die besmet is met windpokken. De eerste symptomen van een besmetting treden op na 2 tot 3 weken. Je hoeft je kind niet de hele periode thuis te houden, in de meeste crèches hebben ze er geen probleem mee als kinderen met de windpokken gewoon naar de opvang komen. Houdt je kind liever wel thuis als het koorts heeft.

Symptomen

Kinderen die besmet zijn met de windpokken hoeven zich niet meteen ziek te voelen. Het eerste symptoom van een mogelijke besmetting zijn de typische rode vlekjes. Deze vlekjes veranderen in blaasjes en beginnen hevig te jeuken. Nadien drogen ze uit en vormen er zich korstjes, dit is de laatste fase van de ziekte. Het duurt ongeveer 10 dagen tot de vlekjes helemaal verdwenen zijn. In sommige gevallen kan je kind ook last krijgen van koorts en/of hoofdpijn.

Behandeling

Windpokken gaan meestal vanzelf over en het is niet noodzakelijk om een dokter te raadplegen. Houdt de koorts echter aan en verbetert de toestand van het kind niet of krijgt hij last van andere symptomen? Raadpleeg dan wel je arts.

Windpokken vragen geen specifieke behandeling. Er bestaat geen medicatie die het virus geneest, wel kan je de symptomen behandelen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je kind de blaasjes niet openkrabt, daarom kan je medicatie geven die de jeuk afremt.
Het uitdrogen van de blaasjes kan je stimuleren door de huid in te smeren met zinkoxyde zalf. Tegen de koorts kan je een koortswerend middel zoals paracetamol geven. Gebruik NOOIT een middel op basis van ibuprofen, geef ook NOOIT aspirine aan kinderen jonger dan 15 jaar.
Wat met eosine? Gebruik liever geen eosine om de vlekjes aan te stippen. Door de rode kleur van de eosine zal je het minder snel opmerken indien er een infectie optreedt rond de blaasjes, indien dit het geval is moet je onmiddelijk je arts raadplegen.

Heeft je kind ook last van blaasjes in de mond? Water of ijs kunnen deze last verzachten.

Vaccinatie

Er bestaat een vaccin tegen het virus dat wijnpokken veroorzaakt, maar dit hoort niet bij de verplichte vaccinaties die een kind moet krijgen. Hierdoor wordt het vaccin ook niet terugbetaald door het ziekenfonds. Inenting wordt echter wel aanbevolen bij kinderen met een verzwakt immuunsysteem. Het vaccin mag toegediend worden vanaf 12 maanden.

 

Partner Content