Sterke Moeder Anke Peeters

Anke Peeters sloeg als veertiger en mama van twee kinderen een niet evidente weg in. Zij ging opnieuw studeren. Verpleegkunde. En ze vond haar roeping. Lees hoe zij het moederschap ervaart.

Je hebt je job vaarwel gezegd. Waarom heb je dat besluit genomen? Heeft het feit dat je moeder bent je beïnvloed in die keuze?
"Jarenlang heb ik gewerkt in de communicatie. Maar ik raakte erop uitgekeken. Als je je werk niet graag doet, ben je geen aangename collega, partner, vrouw of mama. Ik wist dus heel goed dat ik iets anders moest gaan doen. Maar tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe job trokken vooral de werkaanbiedingen in de zorgsector me aan."

"Een diploma in een medische richting is een must als je in de sector wil werken. Uit zottigheid begon ik aan een bachelor-opleiding vepleegkunde. Via een 'examencontract' kan je de cursussen zelf instuderen en examen afleggen zonder les te volgen. En ik was geslaagd. Dus ik besloot de opleiding te vervolledigen."

"Het enige struikelblok waren de stages. Je moet deze voltijds afwerken en ik werkte nog halftijds. Daarom heb ik loopbaanonderbreking genomen. De stages waren zwaar om te combineren met mijn gezin. De kinderen kennen me als 'halftijds werkende mama'. Hen uitleggen dat ik nu voltijds uit huis was en ook weekenddienst moest doen, was geen makkelijke klus."

"Ik ben een boeiende ervaring rijker en ik heb veel geleerd. Ook van mijn medestudenten van 20 trouwens. Het is heel vermoeiend maar ik doe het zo graag. Door het contact met patiënten heb ik echt deugd van m'n werk. Ook al ben je kapot, je haalt er zoveel energie uit. In principe studeer ik in januari af."

Wat zijn nu je plannen? Je wou in de medische sector werken, maar nu lijk je verknocht aan de zorgtaken zelf?

"Tijdens mijn stage op de palliatieve zorg bleek dat dit helemaal mijn ding is. Die verpleegkunde in zijn zuiverste vorm draait helemaal om de zorg. Vroeger was ik ook actief als buddy bij The Foundation. Dat zorgende zit echt in me. Ik kijk ernaar uit aan de slag te gaan als zorgverlener."

Hoe sta jij in het moederschap? Ben je erin gegroeid?
"Ik kan me niet voorstellen dat ik geen moeder zou zijn. Eigenlijk wou ik altijd al kinderen. Maar ik wist ook heel zeker dat ik niet alleen kinderen op de wereld wou zetten. De man van mijn leven liet een tijdje op zich wachten. Ongewild was ik dan ook 'al' 33 toen mijn dochter werd geboren. Bij de geboorte van mijn zoon was 'k 34.

Het voordeel is wel dat ik heel veel dingen heb kunnen doen voor ik kinderen kreeg. Heel wat heb ik kunnen uitproberen. Van diverse vrijetijdsbestedingen tot vrijwilligerswerk."

"Ik vind dat je sowieso groeit in het moederschap. Bij een eerste sla je bij het minste in paniek. Bij een tweede denk je al wat sneller 'het is een fase, dit gaat wel over'."

Heeft moeder worden van jou een ander mens gemaakt?
"Moeder zijn wordt eigenlijk veel te veel onderschat. De impact die het op je leven heeft dan. In elke levensfase van je kind moet je oplossingen zoeken voor kleine en grote problemen. De media besteden daar veel te weinig aandacht aan."

"Neem nu een voorbeeld dat iedereen wel kent. Je snelt van je werk naar huis, grabbelt onderweg nog wat boodschappen mee uit de supermarkt. Eens thuisgekomen, tover je in een mum van tijd iets lekkers op tafel. Nog voor de kinderen neerzitten, krijg je al een 'eikes, ik lust dat niet' voorgeschoteld. Wat doe je dan?"

"Nog zo eentje. Je bent tijdens de vakantie gezellig thuis met je kinderen. Geregeld krijg je dan commentaar. 'Wij doen nooit iets leuks'. Tijdens de voorbije paasvakantie was de maat vol. Ik besloot een kalender te maken met alle dagen van de vakantie erop. Samen met de kinderen vulde ik die kalender met alle dingen die we dagelijks deden. Leuke dingen duidden we met roze aan. Dat helpt."

"Het zijn dergelijke kleine dingen die het leven makkelijker en aangenamer maken. Maar je moet als moeder, of vader uiteraard, alles uitzoeken. Je hebt weinig voorbeelden. Voor peuters en kleuters vind je bakken vol informatie. Rond opgroeiende kinderen vind je bitterweinig. Zoek maar eens leuke ideetjes voor een verjaardagsfeest voor jongens van een jaar of acht. Een uitdaging!"

Partner Content