© Shutterstock

Sterke tanden, begin op tijd met poetsen!

De meeste kinderen krijgen tussen de 5 en 9 maanden hun eerste tandje. Zorg dat je een zachte tandenborstel in huis hebt, zodat je vanaf dag één kunt poetsen. Dat is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Maar er is meer waarop je kunt letten om een klein gebit gezond te houden.

Om 18.30 poetsen en ‘s avonds laat nog een fles?

Voor de tandjes is dat minder goed. Speekselklieren maken tijdens het slapen minder speeksel aan. En speeksel heeft een reinigend effect. Als je kind ‘s avonds laat nog een beker melk krijgt, kunnen de bacteriën die gaatjes veroorzaken de hele nacht hun gang gaan. Daarom: liever later poetsen of nog een slok water na de melk.

En overdag?

Laat je kind niet vaker dan 7 keer per dag iets eten en drinken. Na een kwartiertje begint de reinigende werking van het speeksel. Dat speeksel krijgt de tijd niet als je kind binnen vijftien minuten opnieuw iets eet of drinkt. Een flesje met een zoete drank waaruit je kind de hele dag door kan drinken, is bijvoorbeeld geen goed idee. Water kan natuurlijk wel.

Wanneer begin je met poetsen?

Ook al zie je alleen nog maar een piepklein wit puntje en komt het tandje niet snel door, begin meteen met poetsen. Het glazuur van nieuwe tanden en kiezen is nog niet zo sterk, dus ze kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Gebruik altijd speciale kindertandpasta en poets tot je kind twee jaar is minstens één keer per dag. Na zijn tweede verjaardag wordt twee keer poetsen per dag geadviseerd.

Bron: Zappy ouders 

Lees ook:

 

Partner Content