Getty Images.

Sterrenbeeld Steenbok: dit zijn de eigenschappen van je kind

Werd je kind geboren tussen 22 december en 20 januari? Proficiat, dan heb je thuis een klein Steenbokje rondlopen. Wat de eigenschappen van zo’n Steenbok zijn en wat je als ouder kunt verwachten? Dat lees je hier!

Sterrenbeeld steenbok

Kinderen die geboren zijn toen de zon in het teken van het sterrenbeeld Steenbok – oftewel Capricornus – stond, zijn vaak heel rustig en serieus, maar ook gedreven, loyaal, koppig en gevoelig. Steenbokkinderen zijn daarnaast ook heel realistisch: ze gedragen zich meestal iets volwassener dan we van kinderen van hun leeftijd gewoon zijn en zijn ook erg plichtsbewust. Vaak vertoeven ze daarom ook heel graag in het gezelschap van volwassenen. Wat kinderen van hun eigen leeftijd betreft, gaan ze vaak voor een kleine, maar stevige groep vrienden. 

Karaktereigenschappen van een Steenbok

Welke kenmerken je kleine Steenbokje bezit? We zetten ze op een rij.

Slim

Hoera: een eigenschap die elke ouder wel voor z’n kind wil. Steenbokken zijn meestal echt pientere kinderen. Ze beschikken over een gezonde portie intelligentie en zijn ook heel doelmatig en rationeel ingesteld: een Steenbok zal zijn opties altijd goed overzien en doordacht keuzes maken. Daardoor zijn de dingen die hij doet meestal ook erg verstandig.

Gestructureerd

Waar je Steenbok dan ook heel erg nood aan heeft, is structuur. Regels en een vaste routine bieden je nuchtere, zelfbewuste en verantwoordelijke kind een houvast in voorts heel chaotische en onvoorspelbare wereld. Probeer als ouder rekening te houden met dat standvastige karakter van je kind en zoveel mogelijk regelmaat in de dag te brengen. Papjes die afwijken van het afgesproken uur of een dutje dat pas een halfuur later kan? Dat verteert je Steenbok waarschijnlijk net iets minder goed.

Perfectionistisch

Iets dat hand in hand gaat met die volwassen inborst, zijn ambitie en zijn zin voor verantwoordelijkheid? Perfectionisme! Je kleine Steenbok doet graag alles goed. En met goed bedoelen we eigenlijk gewoon perfect. Daardoor zal hij de lat voor zichzelf erg hoog leggen en heel streng zijn voor zichzelf. Dat kan aardig wat druk met zich meebrengen, maar door die ambitie en een doorgedreven volharding om alles wat hij wil ook effectief in de wereld te brengen, groeien Steenbokken vaak wel uit tot echte leidersfiguren in de wereld.

Ambitieus

Steenbokken zijn erg leergierig en willen het ver schoppen in de wereld. Ze hebben een ijzersterke wil, maar vooral ook een ijzeren discipline en volharding om hun doel te bereiken. Ze kunnen zichzelf erg veel ontzeggen en ook erg hard zijn voor zichzelf. Steenbokken dragen daardoor vaak een erg sterke interne criticus met zich mee: die zorgt ervoor dat ze alle verwachtingen heel plichtsbewust invullen, maar ook dat ze vaak erg hoge eisen aan zichzelf stellen en dat kan uiteraard z’n tol al eens gaan eisen.

Koppig

Steenbokkinderen weten heel goed wat ze willen en deinzen er ook niet voor terug om dit te laten merken. Dat kan er voor zorgen dat je uk al eens heel koppig uit de hoek kan komen. Op latere leeftijd zullen ze het heft ook graag in eigen handen nemen als er iets gedaan moet worden. De touwtjes uit handen geven kan soms moeilijk zijn: Steenbokken hebben een grote honger naar controle, want wat ze zelf doen, doen ze immers vaak ook beter.

Betrouwbaar en loyaal

Steenbokken zijn erg sociaal, maar ze kiezen hun contacten weloverwogen. Liever dan functioneren in een grote anonieme groep, vertoeven Steenbokkinderen in het selecte gezelschap van een handvol goede vriendjes of vriendinnetjes. Met dat selecte groepje hebben ze vaak wel een erg hechte band: Steenbokken zetten in op waardevolle contacten en zijn erg trouw. Eens je een Steenbok tot je vriendenkring mag rekenen, kun je ervan op aan dat die altijd voor je klaarstaat: vrienden zijn voor hem erg belangrijk en een Steenbok zal ook veel in de weegschaal gooien om z’n vrienden te helpen en te ondersteunen waar nodig. Een betere en loyalere vriend kun je je niet inbeelden.

Verlegen en gevoelig

Doordat Steenbokkinderen een beetje serieuzer en ingetogener zijn dan andere kinderen, zijn ze vaak ook een beetje verlegen. Doordat ze naast verlegen ook nog eens zo plichtsbewust, verantwoordelijk en ambitieus zijn, kunnen ze al eens koel en hard overkomen, maar niets is minder waar. Eigenlijk zijn Steenbokkinderen erg gevoelig. Ze verbergen hun gevoelens vaak achter een muur en uiten die niet zo makkelijk, maar het kan hen erg veel deugd doen als er desalniettemin door jou als ouder toch rekening mee gehouden wordt, of als er toch op ingespeeld wordt.

Een grote tip voor ouders van een Steenbok: vergeet je kind zeker niet voldoende lof, aandacht en liefde te geven. Je kind kan soms zo pragmatisch te werk gaan dat het lijkt alsof hij het misschien niet nodig heeft, maar dat is enkel schijn. Met voldoende schouderklopjes en wat relativeringsvermogen hier en daar groeit je Steenbok uit tot die gedreven en veerkrachtige leidersfiguur die hij kan zijn.

Nuchter en serieus

Iets wat je je Steenbok een beetje zal moeten zien bij te brengen is speelsheid. Vaak zijn Steenbokkinderen zo verantwoordelijk en plichtsbewust dat ze vergeten spontaan, luchtig, vrolijk en gewoon kind te zijn. Trek hem af en toe dan ook eens op een ludieke manier uit z’n comfortzone en leer hem het leven niet zo serieus te nemen. Ook een goede: leer je kind dat niet altijd alles perfect hoeft te zijn en dat fouten maken mag.

Meer lezen over karakter en sterrenbeelden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content