©iStock

Tandhygiëne begint al in de buik

De gezondheid van de tanden van je baby wordt al bepaald tijdens de zwangerschap. Zo blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Het verzorgen van de tanden van je baby begint dus al voor de geboorte, dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Texas. Uit hun onderzoek blijkt dat bacteriën in de mond van een zwangere vrouw besmettelijk zijn voor de foetus. Ze kunnen de mond, die nog in ontwikkeling is, al aantasten tijdens de zwangerschap.

Voor en na de geboorte

“Statistisch gezien hebben zwangere vrouwen met een slechte mondhygiëne meer kans op vroeggeboorte of baby’s met een laag geboortegewicht”, zegt Pr William Wathen van de universiteit van Texas. Volgens tandheelkundigen moet een bezoek aan de tandarts opgenomen worden onder de medische onderzoeken die vrouwen moeten laten doen tijdens hun zwangerschap. Ze raden zelfs aan al op controle te gaan als je plannen hebt om zwanger te worden. Ook controles tijdens en na de zwangerschap blijven belangrijk.
Het gezegde ‘elke zwangerschap kost je een tand’ mag dan misschien wel licht overdreven zijn, toch heb je tijdens je zwangerschap meer kans op tandvleesontsteking en andere tandproblemen. Dit komt door de hormoonschommelingen. En nu weten we dus ook dat een goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap essentieel is voor de mondgezondheid van je baby.

Tandhygiëne bij baby’s

Een goede tandhygiëne verkrijg je door er al heel vroeg mee te starten.

  • Geef je baby geen gesuikerde melk
  • Ga al vanaf het eerste tandje na elke maaltijd met een vochtig doekje door de mond, doe dit ook voor het slapengaan. Zo voorkom je de vorming van tandplak en went je baby al aan het gevoel.
  • Poets de tanden met een speciale kindertandenborstel met zachte haartjes. Gebruik een speciale tandpasta zolang je kind jonger is dan 3 jaar en het de tandpasta nog niet kan uitspuwen.

Ga al op een eerste controle als je baby 1 jaar oud is. Zo ben je er snel bij moesten er zich problemen voordoen.

Lees ook:

Partner Content