Terug aan het werk na de bevalling

Je bent wekenlang non-stop bij je baby geweest en plots moet je weer fulltime gaan werken. Niet simpel! Daarom geven wij enkele tips om in je achterhoofd te houden vóór je weer aan de slag gaat.

5 tips voor wie terug aan het werk gaat na de bevalling

Wees niet te hard voor jezelf

Een verandering brengt hoe dan ook stress met zich mee, dus bereid je alvast voor op een stressvolle periode en leg de lat niet te hoog. Na wekenlang thuis te zitten met een baby is het is normaal dat je je een beetje verloren voelt op het werk en niet alles loopt zoals het moet. Je vindt heus dat werkritme wel terug, het heeft alleen wat tijd nodig.

Plan geen grote veranderingen in dezelfde periode

Terug gaan werken na je zwangerschapsverlof is al een enorme verandering op zich, dus je plant best geen andere grote dingen in diezelfde periode. Denk aan verbouwen of verhuizen, trouwen of zelfs je haar knippen kan al teveel zijn.  Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar probeer het toch te vermijden.

Vraag aan de opvang om een foto van je baby te sturen

Het is misschien niet leuk om een foto te zien waarop je baby lacht terwijl jij er niet bij bent, maar het zal je ook wel geruststellen. Je kan je veel beter concentreren op het werk wetende dat je baby in goede handen is.

LEES OOK: Dit zeg je beter niet tegen een werkende moeder

 Ga tijdig op zoek naar kinderopvang

Ouders die beiden fulltime werken, brengen hun kinderen meestal naar een kinderopvang. Het is aangeraden om er op tijd eentje te zoeken, want vaak – zeker in drukke steden – zitten ze al volgeboekt. Of als  je (schoon)ouders bereid zijn om de baby op te vangen, is dat natuurlijk ook mooi meegenomen. Bovendien kun jij, door de opvang tijdig te regelen, met een gerust hart gaan werken omdat je weet dat de baby in goede handen zal zijn.

Schrijf alles op

Er zijn heel wat zaken waar je nu rekening mee moet houden: de baby ophalen bij de opvang, naar de winkel gaan, je taken op het werk bijhouden,… To do-lijstjes, Post-Its en notitieboekjes zijn vanaf nu je nieuwe beste vrienden.  Schrijf alles neer wat in je opkomt, want je zogenaamde ‘baby brain’ zorgt ervoor dat je al eens iets kunt vergeten.

Neem tussendoor een dagje vrij

Vrij nemen als je net uit zwangerschapsverlof komt klinkt wat raar, maar als je baas ermee akkoord gaat is het een echte aanrader. Zelfs al is het maar één dag. Een dagje vrij breekt de werkweek, je kan weer wat tijd doorbrengen met je baby en bovendien kun je op die dag thuis nog wat kleine zaken in orde brengen.

Partner Content