©GettyImages

Schoentjes kopen voor je kind: waar moet je op letten?

Joepie! Jouw kindje zet zijn eerste stapjes. Hoog tijd dus om het eerste paar schoentjes in huis te halen. Maar waar moet je zoal op letten bij de aankoop van kinderschoenen? Wij geven je enkele tips.

Tips voor de ideale schoentjes voor je kind:

Kies de juiste maat

Te strakke of te grote kinderschoenen zijn niet goed voor de groei van het kindervoetje. Is de schoen te groot? Dan kunnen de voetjes gaan schuiven en kan er eeltvorming ontstaan. Zijn ze te krap? Dan wordt de groei van de kindervoeten verstoord. Dit kan leiden tot pijn in de voeten, knieën en rug.

 Maar hoe kies je nu de juiste maat?

Zorg dat je kindje rechtop staat en leg de teentjes plat. Meet beide voetjes nauwkeurig en kies voor de maat van het grootste voetje.

  • Doe de duimtest : Druk met je duim vóór de grote teen van de voet terwijl je kind rechtop staat. Je duim moet passen tussen het uiterste topje van de grote teen en de schoenrand.
  • Of doe de kartontest : Plaats je peuter op een stuk karton, trek met een pen de contouren van de voeten na. Neem de afdruk van de grootste voet en voeg daar 1,7mm bij vanaf het langste teenpunt . Knip dit uit en leg dit in het schoentje dat je wil kopen.
  • Nog eenvoudiger, maar enkel mogelijk bij kinderschoentjes met losse zooltjes: haal het zooltje uit de schoen en laat je kind erop staan. Zo zie je meteen of er nog teenruimte over is.

Aangezien kinderen soms in een keer flink kunnen groeien, is het verstandig om de schoenmaat regelmatig op te meten. Een jong kind geeft namelijk zelf niet aan als een schoen te krap zit, omdat de uiteinden van de zenuwen in zijn voeten nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het komt daardoor vaak voor dat kinderen schoenen dragen die een of twee maten te klein zijn, zonder dat hij daarover klaagt.

Hieronder een overzicht van de schoenmaten:

Lengte van de voet Schoenmaat
9,4 tot 10 cm 16
10 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12 cm 19
12 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14 cm 22
14 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24
15,4 cm tot 16 cm 25
16 tot 16,7 cm 26

 

Kies de juiste pasvorm

Niet alleen de maat is belangrijk, ook de pasvorm is iets om rekening mee te houden. De hiel en wreef dienen goed omsloten te zijn, zowel bij het staan als lopen.  De voeten van je kind moeten ook niet kunnen schuiven in de schoen, want dan kan hij blaren krijgen.

Goede sluiting

Er zijn schoenen met veters, klittenband, ritsen en instappers. Een veterschoen geeft meer ondersteuning en stevigheid: je kunt ze namelijk strak aantrekken. Deze sluiting is de beste optie voor kindervoeten, zeker voor de schoenen die hij elke dag draagt. Klittenbandschoenen zijn ook handig, als je ze maar strak genoeg kunt aantrekken. Kleine kinderen kunnen dan bovendien zelf hun schoenen aan en uit doen.

Kies voor een soepele zool

Let daarnaast goed op de zool van de schoen. De zool moet slijtvast zijn en tegelijkertijd buigingen toelaten. Hij mag niet te dun of te zwaar zijn. Rubberzolen zijn ideaal. Bovendien heeft rubber een veilige antislip . Altijd handig bij die eerste wandelmomenten .

Geef de voorkeur aan natuurlijk materiaal

Babyschoenen van een natuurlijk materiaal, zowel aan de binnen- als buitenkant, genieten de voorkeur. Zo kunnen de schoenen ‘ademen’ en voorkom je zwetende babyvoetjes. Leer is zo’n ademende stof. Kunstleer en plastic zijn minder geschikt als materiaal. Pas ook op met lakschoenen, die ademen vaak ook niet goed. Rubberlaarsjes zijn wel leuk om eens in de plassen te gaan lopen, maar ze ademen niet en zijn dus niet echt goed voor de voetjes van je kind.

Gaat de schoen makkelijk aan?

De schoenen van je baby trek je toch een paar keer per dag aan en uit, bijvoorbeeld bij elke luier die je ververst. Dan is het wel handig als je de schoen gemakkelijk terug kunt aandoen.

Extra tips:

  • Plan de schoenenzoektocht in de namiddag. Kindervoetjes worden, net als bij volwassenen, dikker in de namiddag, en dus ook groter. Niets is zo erg als rondlopen met te kleine schoenen.
  • In heel wat schoenenwinkels kun je je laten assisteren om die juiste maat te ontdekken, dus aarzel niet om hulp in de roepen.
  • Wist je trouwens dat kindervoetjes elke 3 maand ongeveer 1 maat groeien? Het is dus nodig om geregeld nieuwe schoenen aan te kopen.
  • Koop ook steeds twee paar schoenen om af te wisselen. Dat is beter voor de voeten van je kindje én de schoenen slijten minder snel.
  • Heb je de indruk dat je kind vaker struikelt en valt nu het al een poosje schoenen draagt? Dit kan erop wijzen dat de schoentjes al te krap geworden zijn!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content